Generální prokurátorka USA Loretta Lynchová Foto: Facebook

Ministryně spravedlnosti USA se sešla s Clintonem, kongresmani jsou zděšeni ze střetu zájmů

Americká ministryně spravedlnosti Loretta Lynchová se uplynulý týden na necelou půlhodinu sešla s exprezidentem Bilem Clintonem. V USA je post ministra spravedlnosti spojen s funkcí generálního prokurátora, jde tedy o klíčovou pozici. Schůzka tak podle kongresmanů a dalších kritiků mohla ovlivnit vyšetřování jeho manželky, demokratické uchazečky o prezidentský úřad Hillary Clintonové kvůli jejímu používání soukromého e-mailu v době, kdy byla ministryní zahraničí

Loretta Lynch je americká politička, která od roku 2015 zastává post ministryně spravedlnosti ve vládě prezidenta Baracka Obamy. Je první afroamerickou ženou v této pozici. Nyní čelí výzvám k odstoupení z funkce. Podle odpůrců kvůli schůzce s Clintonem ohrozila důvěru amerického lidu v justici. Kritiky se dočkala od kongresmanů z obou stran.

Lynchová se hájí tím, že na schůzce s Clintonem probírali zejména soukromé záležitosti. Podle odpůrců ministryně spravedlnosti dokonce takovou schůzkou porušila několikrát zákon. Sama Clintonová včera americkým médiím řekla, že o schůzce se dozvěděla z novin.

Americký zákon například říká, že generální prokurátor musí jednat nestranně, nikoli zvýhodnit jakékoliv soukromé organizace nebo jednotlivce, nesmí vytvářet dojem, že porušuje zákony nebo etické normy. Lynchová tak čelí podezření z podjatosti a střetu zájmů kvůli tomu, že má s Clintonem respektive jeho manželkou osobní vazby.

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) v neděli Clintonovou kvůli emailům podrobil výslechu. Výslech zřejmě neznamená, že by bylo pravděpodobné zahájení trestního stíhání, které právní experti nepředpokládají. Mohl by naopak naznačovat, že rok trvající vyšetřování ministerstva spravedlnosti se chýlí ke konci. Výslech trval zhruba tři hodiny.

Inspekce ministerstva zahraničí v květnu dospěla k závěru, že Clintonová používáním soukromého e-mailu pro pracovní účely porušila vládní pravidla. Clintonová podle vyšetřovatelů přes soukromý e-mail odeslala nebo přijala řadu tajných informací, přestože podle vládních nařízení podobnou poštu lze rozesílat jen přes bezpečnostně zajištěné kanály. Exministryně ale tvrdí, že její pošta žádná utajovaná data neobsahovala.

(epa)