Sídlo se nachází ve Štrasburku, přičemž pod tuto instituci spadá rovněž Evropský soud pro lidská práva sídlící ve stejném městě Foto: Facebook

Rada Evropy obdržela oznámení Turecka, které svoji situaci přirovnalo k roku 1968 v Československu

Generální tajemník Rady Evropy Thorbjørn Jagland obdržel od tureckých úřadů oznámení, že Turecko přechodně odstupuje od Evropské úmluvy  o lidských právech a základních svobodách podle Článku 15 Úmluvy. Uvedla to Rada Evropy. Turci srovnávají pokus o puč v jejich zemi s událostmi v Československu v roce 1968.

Pozastavit Úmluvu v době ohrožení země, životů lidí a národa umožňuje Článek 15 Úmluvy. „Článek byl v minulosti již členskými zeměmi využit, čerstvě Francií a Ukrajinou,“ uvedla Rada Evropy, která upozorňuje na  články Úmluvy, ze kterých se nelze vyvázat: „Odstoupit nelze nikdy od následujících článků: Článek 2 – Právo na život, Článek 3 – Zákaz mučení a nelidského zacházení nebo trestů, Článek 4 – Zákaz otroctví a Článek 7 – není trestu bez zákona.

O přechodném odstoupení Turecka od Úmluvy a následcích tohoto kroku Česká justice již informovala.

Podle stanoviska Rady Evropy je důležité, že Evropská úmluva o lidských právech bude v Turecku dále nadále aplikována. Podle zprávy Rady Evropy v procesu pozastavení Úmluvy hraje svoji roli i Evropský soud pro lidská práva: „Když se vláda rozhodne aktivovat Článek 15 za účelem pozastavení Úmluvy v individuálních  případech, rozhoduje Evropský soud pro lidská práva, zda žádost splňuje kritéria nastavená Úmluvou, zejména kritéria přiměřenosti. O přijatých opatřeních bude turecká vláda generálního tajemníka Rady Evropy informovat.

Mezitím je o další informace rozšiřován článek v anglicky psaném tureckém deníku Hurriyet Daly News, který jako první informoval o rozhodnutí Turecka, jak ho novinářům ve čtvrtek oznámil místopředseda turecké vlády Numan Kurtulmuş.

Podle další citace Numan Kurtulmuşe se v Turecku odehrává stejný akt odporu proti chuntě jako nastal lidový odpor v Československu proti ruské okupaci v roce 1968: „Cílem pučistů  nebylo převzít moc v zemi, ale přeměnit Turecko v Sýrii prostřednictvím chaosu a občanské války, řekl Kurtulmuş, který přirovnal odpor tureckého lidi proti chuntě a jejím tankům k Československu bojujícímu proti ruské okupaci na konci šedesátých let,“ napsal list doslova.

Irena Válová