Dosud byl záznam pořizován ve dvou kopiích na magnetofonové kazety

Malá revoluce: záznamy z jednání vlády už nebudou nahrávány na kazety

Úřad vlády zřejmě přestane nahrávat zvukový záznam z jednání vlády na magnetofonové kazety a bude zvuk zaznamenávat v elektronické podobě. Vyplývá to z navržené změny jednacího řádu vlády, kterou by měli v blízké době projednat ministři.

„Bylo přikročeno k výměně technicky zastaralého způsobu pořizování zvukového záznamu z jednání schůze vlády na magnetofonové kazety novým technicky vyspělejším způsobem, který zajistí lepší manipulaci při vyhledávání uchovávaných zvukových záznamů či jejich částí pro případné zajištění jejich poslechu oprávněnými osobami,“ uvádí se v odůvodnění nového jednacího řádu.

Dosud byl záznam pořizován ve dvou kopiích na magnetofonové kazety. Jedna z nich byla uložena na úřadu vlády. Druhá, která měla být pouze záložní pro případ špatné nahrávky, se používala pro další nahrávky. Od července úřad vlády zkušebně nahrává záznam i elektronicky, naostro by se měla změna projevit od začátku října.

V případě, že je jednání vlády označeno za uzavřené, zvukový záznam se z něj nepořizuje. Podle návrhu jednacího řády by to mělo platit i v případě, že jsou projednávány utajované informace.

Zvukový záznam si mohou zpět poslechnout členové vlády, případně zaměstnanci ministerstev, pokud je člen vlády pověří, a vedoucí úřadu vlády. Úřad vlády poskytování záznamů nepovoluje, výjimku může udělit jen předseda vlády. Doslovné přepisy jednání vlády se nedělají, ale mohou být pořizovány na základě písemného pokynu premiéra nebo vedoucího úřadu vlády.

(čtk)