Prezidentský pár v brazilském Riu Foto: Facebook

Návštěva Zemana v Riu vyšla stát na 600 tisíc korun. Bez dopravy

 

Stejně jako před dvěma lety v ruském Soči nechyběl prezidentský pár při zahajovacím ceremoniálu olympijských her ani letos v brazilském Riu. Ministerstvo zahraničních věcí teď posílá vládě účet. Bez dopravy a ochranky zaplatí za cestu Zemanových podle informací České justice 600 tisíc korun.

Pracovní návštěva prezidenta v dějišti letních olympijských her proběhla od 3. do 7. srpna. „Hlavním cílem návštěvy byla účast na zahajovací ceremonii her XXXI. olympiády v Riu de Janeiro,“ stojí v předkládací zprávě k informaci Zaorálkova rezortu pro ostatní členy vlády, kterou se podařilo získat České justici.

Miloš Zeman se v Riu setkal s českými reprezentanty, funkcionáři Českého olympijského výboru, ale třeba i se svým slovenským protějškem Andrejem Kiskou a v Brazílii došlo i na dříve odloženou schůzku s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. „Během návštěvy se prezident republiky zúčastnil recepce pro hlavy států pořádané úřadujícím prezidentem Brazilské federativní republiky Michelem Temerem,“ uvádí dále ministerstvo k Zemanovu programu.

Z rozpočtu ministerstva zahraničních věcí šlo na prezidentovu brazilskou návštěvu 600 tisíc korun. Tím ale suma rozhodně nekončí. Dopravu armádním speciálem hradí ze svého tradičně ministerstvo obrany, náklady na Zemanovu početnou ochranku pak ještě ministerstvo vnitra. „Vzhledem k tomu, že celkové náklady na akci nebyly známy v dostatečném časovém předstihu, je zpráva předkládána až po uskutečnění návštěvy,“ doplňuje k výdajům zahraniční rezort.

Doprovod oblíbené ministryně

„Nechápejte to jako politickou turistiku, ale jako výraz úcty všem sportovcům,“ uvedl již dříve Miloš Zeman, když na Hradě ještě před olympiádou přijímal české reprezentanty.

Spolu s prezidentským párem dorazili do Ria fandit také jeho mluvčí Jiří Ovčáček, kancléř Vratislav Mynář nebo poradce Martin Nejedlý. Se Zemanem a jeho hradním doprovodem se do Ria svezla také ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO), kterou Zeman označuje za svoji nejoblíbenější členku vlády.

Až po jejich odjezdu přijela navštívit české olympioniky také ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), pod kterou sport spadá. Mezi českými politiky se v brazilské metropoli objevili také šéfové parlamentních komor Milan Štěch (ČSSD) a Jan Hamáček (ČSSD). Jejich cestu hradí parlamentní komory ze svých rozpočtů.

(sta)