"Pokud nejste terorista nebo špión, neohrožujete demokratický systém, bezpečnost a ekonomické zájmy státu, nevyzrazujete utajované informace, nepatříte k organizovanému zločinu, ani nejste v kontaktu s lidmi, kteří ve zmíněných oblastech nemají čisté svědomí, nemusíte se sebemenšího našeho zájmu o vaši osobu obávat,“ stojí na webu BIS. Foto: Wikipedia

Nový šéf BIS Koudelka chce přijímat nové lidi

Nový ředitel Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka ujišťuje, že pod jeho vedením udělá služba maximum pro ochranu před teroristickými útoky. Plánuje také přijímat nové lidi, komunikovat s veřejnost a vysvětlovat jí činnost BIS. Pozornost chce věnovat i mezinárodní spolupráci s jinými službami. Koudelka to napsal ve svém textu zveřejněném na webových stránkách BIS.

„Chci celou naši veřejnost ujistit, že pod mým vedením – stejně jako za mého předchůdce Jiřího Langa – udělá Bezpečnostní informační služba maximum, aby náš stát a jeho občany ochránila před nebezpečím teroristických útoků,“ napsal Koudelka.

Rozhodnutí vlády posílit rozpočet BIS mu podle jeho vyjádření umožňuje preferovat nábor nových, perspektivních lidí a položit důraz na rozšíření a posílení zpravodajských operačních týmů. Uvádí také, že vláda službě již dříve schválila spolupráci se 106 službami 67 zemí. Poměrně časté jsou podle něj kontakty s asi 70 službami, a to zejména zemí NATO a EU. „V loňském roce jsme od zahraničních partnerů přijali více než 8100 zpráv a na oplátku jsme jim předali téměř 1500 depeší a dokumentů,“ uvedl nový ředitel BIS.

Za prioritu považuje i vztah BIS s veřejností. Je podle něj potřeba odstraňovat rozpor mezi povahou práce tajné služby a zájmem veřejnosti. „Jsme placeni daňovými poplatníky, kteří mají právo vědět – alespoň obecně a ve srozumitelných konturách – jak pracujeme a jaké jsou naše výsledky. Bez podpory veřejnosti se v mnoha případech neobejdeme,“ míní Koudelka.

BIS bude i nadále aktivní v kontrašpionáži i v ochraně strategických ekonomických zájmů státu. „Dobře vím, že některé cizí zpravodajské služby chtějí ovlivňovat náš veřejný život a politickou scénu, chtějí získat špičkové technologie a výsledky vědeckého výzkumu,“ napsal.

Nového šéfa BIS uvedl do funkce premiér Bohuslav Sobotka 15. srpna. Koudelka nahradil Jiřího Langa, který na začátku června po 13 letech ve funkci požádal o odvolání.

(čtk)