Hradní kancléř Vratislav Mynář Foto: TJ Osvětimany

Organizaci se obrátila na NSS, vadí ji nečinnost soudu ohledně Mynářových přiznání

Nezisková organizace Právo ve veřejném zájmu, která podala žalobu na prezidentskou kancelář v souvislosti s majetkovými přiznáními kancléře Vratislava Mynáře, si stěžuje na roční nečinnost soudu. Z justiční databáze vyplývá, že se organizace obrátila na Nejvyšší správní soud s žádostí, aby stanovil pražskému městskému soudu lhůtu pro rozhodnutí. Žaloba se týká toho, že Mynář odmítl vydat přiznání za roky 2013 a 2014.

Mynářovy majetkové poměry a akvizice jsou často terčem mediálního zájmu, někteří kritici je označují za podezřelé, což Hrad odmítá.

Advokátka Petra Bielinová už dříve podala za Právo ve veřejném zájmu žalobu poté, co se loni u Kanceláře prezidenta republiky nedomohla na základě zákona o svobodném přístupu k informacím vydání Mynářových majetkových přiznání. Žaloba směřuje proti kanceláři, Mynář ve věci figuruje pouze jako zúčastěná osoba.

Bielinová se na pražský městský soud obrátila v červnu 2015, protože se domnívá, že rozhodnutí kanceláře je nezákonné. V aktuálním podání si stěžuje na to, že od září loňského roku soud ve věci vůbec nic neučinil. „Rychlost vyřízení žádosti o informace je pro žalobce zcela klíčová, získání informace v horizontu mnoha let nemá žádný význam,“ upozornila.

Připouští, že nečinnost soudu zřejmě zapříčinilo vysoké množství projednávaných případů na správním úseku soudu, podle ní za to ale nemůže pykat žalobce. „Je na státu, aby zorganizoval soudní moc takovým způsobem, který zaručuje vydání rozhodnutí ve věci v přiměřeném časovém horizontu,“ konstatovala.

(čtk)