Jeden ze symbolů říšského Německa Foto: wikipedia

Za říšskou orlici na autě uložily soudy podmínku, podle NS obhajobě nelze uvěřit

Podmíněný trest vyměřily soudy řidičovi, který si přes celé zadní sklo auta nalepil říšskou orlici s hákovým křížem, tedy symbol nacistického Německa. Od trestu za projev sympatií k extremistickému hnutí muže neuchránilo ani to, že hákový kříž částečně překryl nápisem BMW, což byla také značka jeho vozidla. Verdikt nedávno definitivně potvrdil Nejvyšší soud, nyní usnesení zpřístupnil na svém webu.

Muž v dovolání poukazoval například na to, že hákový kříž záměrně přelepil, čímž podle svých slov zvýraznil význam značky auta za současného „ponížení nacistických myšlenek“. Přirovnal to k demonstraci, jejíž účastníci nesou například transparent s přeškrtnutým hákovým křížem, a vyjadřují tak odpor vůči nacismu.

Podle Nejvyššího soudu je všeobecně známé, co říšská orlice s hákovým křížem představuje, respektive že je spjatá s nacismem – a věděl to i majitel auta. „V daném případě obviněný znal význam použitých symbolů, a pokud je veřejně prezentoval na svém vozidle, pak se jednalo o projev sympatií k nim,“ stojí v usnesení.

Nápis BMW, který hákový kříž překrýval jen částečně, nemohl nacistickou symboliku podle soudu nijak výrazně zlehčit. „Pokud obviněný uvedl, že umístění nacistických symbolů na automobilu znamená projev antipatie k nacismu, přičemž současně byl oblečen do oděvu, na kterém bylo vyobrazeno tzv. Thorovo kladivo, doplněné písmem vzhledem odpovídajícím runovému písmu (což jsou symboly užívané neonacistickým hnutím), nelze této obhajobě uvěřit,“ doplnil Nejvyšší soud.

Okresní soud v Kladně muže v listopadu 2015 potrestal půlročním vězením s odkladem na 12 měsíců. Krajský soud v Praze letos v únoru rozhodnutí potvrdil. Nyní muži zbývá jakožto poslední mimořádný opravný prostředek ještě ústavní stížnost.

(čtk)