Oslava vzniku Československa na archivní pohlednici

Oslavy 28. října: Brady dostane medaili v produkci Horáčka, ulice pořádá pochod na Hrad

Občanská práva budou v pátek 28. října opět hojně využita: uskuteční se akce ku vzpomínce na zánik monarchie, na oslavu vzniku českého státu i na oslavu rozkolu v českém státu. Jiří Brady dostane na Staroměstském náměstí medaili v produkci firmy Kudykam jednatele Michala Horáčka za peníze Starostů a nezávislých. Dojde i k tažení na Hrad v rámci politiky ulice a obrany odkazu Václava Havla.

Náhradních programů za poslanci KDU-ČSL, KSČM a ČSSD uzavřené supermarkety bude v den vzniku českého státu dost. Obyvatelé budou moci v Praze místo po obchodech běhat po ulicích v celkem třinácti ohlášených průvodech, shromážděních a pochodech. Večer pak dojde k tažení na Hrad.

Hned dvě akce ohlásil člen strany Zelených a aktivista za přistěhovalce, homosexuály a zvířata Jan Cemper. Jde o připomínku vzniku ČSR a protest proti politice Miloše Zemana na Hradčanském náměstí a studentský průvod z Hradčanského na Staroměstské náměstí. Staroměstské náměstí se letos stane středem mohutných oslav.

Starostové a nezávislí to platí, Michal Horáček produkuje

Akci na Staroměstském náměstí ohlásila a produkuje firma Kudykam, s.r.o. jednatele a jediného společníka Michala Horáčka a platí ji politická strana Starostové a nezávislí s podporou Univerzity Palackého v Olomouci, jak je uvedeno na profilu akce. Na akci se sejdou a budou řečnit polici z KDU-ČSL, Starostové a nezávislí, Miroslava Němcová z ODS a primátor Brna Petr Vokřál z ANO11. Jde především o ty osoby, které na protest proti činnosti nebo nečinnosti prezidenta Miloše Zemana nepůjdou na oficiální oslavu české státnosti na Hrad.

Firma Kudykam s.r.o. už vydala i jejich seznam: Petr Gazdík, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), předseda Senátu Parlamentu ČR v letech 1996-8 a 2000 -2004 Petr Pithart, předsedkně Poslanecké sněmovny PČR 2010-2013 Miroslava Němcová (ODS), ředitelka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, primátor Brna Petr Vokřál, rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek, prorektor Univerzity Karlovy Martin Kovář a prorektor z Univerzity Palackého Petr Bilík.

Akci na Staroměstském náměstí pořádá Petr Gazdík se Starosty Foto: TOP 09
Akci na Staroměstském náměstí pořádá Petr Gazdík se Starosty Foto: TOP 09

Na akci, která je nazvána „Radostná oslava státního svátku“, obdrží vyznamenání pan Jiří Brady.  „V podhradí se scházejí lidé, kteří si zazpívají a promluví o tom, co je trápí, co těší a v co doufají. Vyznamenání se dočká přeživší holocaustu, který zasvětil život upozorňování na jeho příčiny i hrůzy, pan Jiří Brady,“ uvádí se na profilu akce, která se odehraje od 18,30 – 20,00 hodin a pořadatel nahlásil účast 2 500 osob. Know-how akce už začali přebírat organizátoři v jiných městech a pro ty, kteří nemohou do Prahy uspořádají oslavu podobného typu, kterou podpoří tu pražskou.

Burcovat ulici a vytvářet občanský tlak na politiky

Jestliže aktivista Jan Cemper přivede svůj průvod z Hradu na Staroměstské náměstí, Politika a Svědomí, z.s., naopak průvod ze Staroměstského náměstí odvede a povede večerní tažení na Hrad, konkrétně na Hradčanské náměstí. Stane se to hned po skončení akce některých  politiků, Palackého univerzity a Kudykamu ve 20,00 hodin, kdy Politika a svědomí má v plánu odvést 1500 účastníků akce na Staroměstském náměstí k soše prvního českého prezidenta pod názvem Radostný pochod oslavující vznik samostatného Československa.

Spolek Politika a svědomí pojmenovaný podle knihy Václava Havla podle svých slov „reaguje na vykrádání hodnot  i odkazu Václava Havla v naší zemi“ a  v “rámci politiky ulice“ vytvoří občanský tlak na politiky:  „V rámci ,politiky ulice´budeme vytvářet na politickou scénu občanský tlak, jsou-li naše hodnoty zaprodávány či opomíjeny… Chceme burcovat, probouzet, připomínat, diskutovat i děkovat. K tomu nám slouží tyto nástroje: demonstrace, pochody, petice, otevřené dopisy a apely, žaloby i diskuse,“ uvádí o sobě spolek.

Už tradičně na Jugmanově náměstí a na Václavském náměstí oslaví pod názvem Den nezávislosti vznik českého státu Strana svobodných občanů. Pravidelný průvod Prahou jako vzpomínku na konec monarchie pořádá Koruna česká – monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska. Na Náměstí Míru a na Albertov jsou ohlášeny akce k hrozbě islamizace České republiky. Kromě toho Aleš Hodina pořádá pochod z Václavského na Staroměstské náměstí za ukradené děti, na kterém promluví sociolog a donedávna předseda Alternativy pro Česko Petr Hampl. Rovněž se na Václavském náměstí koná demonstrace za mír.

Irena Válová