Ivo Vondrák je český profesor a inženýr, od roku 2010 rektor Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava Reprofoto: youtube

Případ žaloby za šikanu na univerzitě se stal za rektora a budoucího hejtmana Ivo Vondráka

Případ, ve kterém jsou detailně popisovány ponižování, šikana, urážky a podvodné hodnocení odborné asistentky katedry na vysoké škole, se stal na Vysoké škole Báňské za rektora Ivo Vondráka (ANO11), který nyní míří do pozice hejtmana Moravskoslezkého kraje. Soud v případu nařídil jednání na úterý 18. října 2016.

Případ otřesných poměrů na univerzitě se dostal až do zprávy veřejné ochránkyně práv pro poslaneckou sněmovnu. Žalobkyně podala v dané věci žalobu letos v březnu, Okresní soud v Ostravě nařídil první jednání na úterý 18. října 2016. O případu Česká justice podrobně informovala.

Jakkoli by intriky, zbabělost a rozdělení zaměstnanců vysoké školy na dvě nenávistné skupiny ukazovaly na nějaké filozofické fundamentalisty či exaltované herce, škola, kde se případ odehrál, je školou čistě technickou. Jde o Vysokou školu báňskou v Ostravě. Žalobkyně tam působila na stavební fakultě.

Její šikanování a mobing, na kterém se podle zprávy pro poslaneckou sněmovnu měla podílet i děkanka fakulty, se odehrávalo od roku 2013. Rektorem a autoritou Vysoké školy báňské je od při tom roku 2010 prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc., aktuálně mířící k pozici hejtmana Moravskoslezského kraje za hnutí ANO.

Kvůli Vondrákovi někteří kritici obvinili šéfa hnutí ANO Andreje Babiše ze zatahování politiky na akademickou půdu. Babiš se totiž během kampaně k volbám na sociálních sítích pochlubil, že rektor nejlepší technické univerzity ve východní Evropě je lídrem ANO pro krajské volby v Moravskoslezském kraji.

Nyní se podle záznamu v registru soudních jednání někdejší odborná asistentka žalobou domáhá u vysoké školy veřejné omluvy a o stanovení povinnosti zaplatit náhradu nemajetkové újmy ve výši 100.000,- Kč. Po dohodě se svojí advokátkou nebude žalobkyně až do rozhodnutí soudu veřejně případ komentovat, vzkázala žalobkyně.

Vysokou školu musel kontrolovat Inspektorát práce

Už v roce 2013 byla padesáti sedmileté žalobkyni prodloužena smlouva pouze o jeden rok, na rozdíl od ostatních. Následně jí byly zadávány nesmyslné úkoly, zadávána práce navíc a vedoucí katedry ji urážel kvůli věku. Osoby, které se jí zastaly, byly varovány, že budou propuštěny. Vedoucí dokonce vydal zaměstnancům příkaz, aby vyrobili na stěžovatelku negativní „studentské hodnocení“.

Žalobkyně nebyla sama, kdo si stěžoval na nenávistné poměry na škole. Věci došly tak daleko, že v roce 2015 vykonal na této škole kontrolu Inspektorát práce. „Z rozhovorů se zaměstnanci katedry vyplynulo, že na pracovišti panovala nepříznivá atmosféra, neboť bývalý vedoucí katedry zvýhodňoval skupinu svých oblíbenců, a naopak znevýhodňoval skupinu neoblíbených zaměstnanců. Dne 25. dubna 2014 došlo ke slovní potyčce mezi bývalým vedoucím katedry a stěžovatelkou, kdy rozepře byla ukončena sdělením vedoucího katedry, že všichni budou pracovat dle jeho pokynů nebo budou propuštěni,“ uvádí se v protokolu.

Situaci v rámci kontroly popsal předseda odborové organizace takto: „Předseda odborové organizace Ing. S. T., Ph.D., vypověděl, že pracovníci katedry byli rozděleni na dvě znesvářené skupiny, kdy část se zastávala stěžovatelky a druhé dotčené pracovnice katedry, zatímco ostatní zaměstnanci sympatizovali s bývalým vedoucím katedry. Podle názoru předsedy odborové organizace byla celá situace způsobená tím, že bývalý vedoucí katedry neuváženě přijal nové mladé pedagogy, čerstvé absolventy, a pak propouštěl starší méně ovlivnitelné pedagogy,“ uvádí se ve zprávě.

Irena Válová