Prezident Miloš Zeman jmenuje nové soudce Archivní foto: Pražský hrad

V nové etapě jmenování soudců má jít sedm nováčků do Ostravy

Nová etapa jmenování soudců proběhne pravděpodobně v lednu příštího roku. Podle informací České justice by mělo talár získat 31 nových soudců. Nejvíce adeptů by měl získat ostravský obvod – mělo by jít o sedm soudců. Stejný počet soudců by měl jít i do obvodu Krajského soudu v Praze.

Zatímco v minulých etapách nejvíce soudců putovalo do Brna či Ústí, tentokrát chce ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) posílit hlavně ostravské soudy. To ostatně již dříve avizoval. Ministerstvo se totiž obává toho, že v souvislosti s úpadkem OKD napadnou na ostravské soudy stovky žalob, které by mohly mít negativní dopad na plynulost soudního řízení. Do brněnského obvodu by měli putovat čtyři soudci. Jednání o rozdělení nových soudců již podle informací České justice proběhlo na Ministerstvu spravedlnosti.

Zeman pravidelně jmenuje soudce při slavnostním ceremoniálu na Pražském hradě. Zatím poslední skupinu nových soudců jmenoval letos v březnu. Bylo jich 33.

Ministr spravedlnosti Pelikán v minulosti uvedl, že chce posílit zejména soudy, které mají nejvíc nedokončených případů. Upozornil na to, že situace je nejhorší v Ústeckém kraji a na jižní Moravě. Podle něj jsou tam délky soudního řízení „v podstatě dvojnásobné“ proti zbytku země.

(epa)