Zvítězí letos pravda a láska?

17. listopad: Lidé půjdou proti vládě a elitám, ty zatím budou řečnit, hrát a zpívat

Letošní 17. listopad nevyužije shromažďovací právo pouze množství různorodých a okrajových hnutí jako protest proti zkorumpovanému sytému. Společné shromáždění naopak ohlásily iniciativy, spolky a neziskové organizace, které jsou považovány za pokračovatele politiky Václava Havla. Dojde i na obranu skutečné demokracie lidem proti demokracii elit. Policie nasazuje stovky lidí a vrtulník.

Kdokoli se ocitne ve čtvrtek 17. listopadu v centru Prahy, na Hradě nebo na Letné, nevyhne se některé z protestních nebo naopak oslavných akcí svátku, který z nějakého důvodu provokuje aktivisty k akci více, než 28. říjen. Na čtvrtek je v Praze ohlášeno po celý den 29 shromáždění o stovkách až tisících lidí. Česká justice přináší podrobný přehled.

Český národ se štěpí na heslech „demokracie“ a „svoboda“. Zatímco lidé půjdou v průvodech na podporu demokracie a proti nevoleným elitám, za prezidenta Miloše Zemana a proti islámu, elity pořádají koncert za svobodu na Václavském náměstí, nevázanou veselici za svobodu s průvodem masek na Národní třídě a na Hradčanském náměstí si připomenou své vítězství 17. listopadu 1989. Akce pořádají například iniciativa Proti projevům nenávisti, Vraťte nám stát nebo Kroměřížská výzva

Elity ohlásily i pravdu a lásku

Zřejmě největší akcí bude právě Festival svobody 2016 a Koncert pro budoucnost od 16,00 hodin  na Václavském náměstí iniciativ Vraťte nám stát a Kroměřížská výzva, kde během koncertu promluví Řečníci: Petr Placák, Helena Illnerová, Olga Sommerová, Tomáš Halík, Mikuláš Bek, Jiří Menzel, Bolek Polívka, Jiří Mádl, Břetislav Rychlík, Václav Dejčmar, Libor Winkler, Marek Wollner, Mikuláš Kroupa, Daniel Kroupa, Fedor Gál, Petr Kolář, Matyáš Řezníček, Dagmar a Ivan Havlovi, Dan Přibáň a další. Jde o akci, kde mají zvonit budíky za probuzení občanů.

K této akci se připojí průvod, který přijde z Hradčanského náměstí a kde promluví: Martin C. Putna, Jiřina Šiklová, Ladislav Heryán, Apolena Rychlíková, Daniel Kroupa. Akce začíná v 14:00 na Hradčanském náměstí a průvodem přes Čechův most, Staroměstské náměstí se vydáme v cca 15:30 na Václavské náměstí, kde se bude Konat Koncert pro budoucnost, informují své účastníky iniciativy.

Na národní třídě je zase ohlášen alegorický průvod, občerstvení a pravda a láska.

Lid proti elitám očekává provokace

Jestliže  se při účasti na uvedených akcích předpokládá radostná a budovatelská nálada a odhodlání podílet se na veřejném životě a prosazovat „základní demokratické principy“, pro účast na akcích lidu proti zkorumpovanému systému a elitám se předpokládají rychlé nohy, mapa Prahy, trpělivost, schopnost dostat se na místo několik hodin dopředu a odolnost proti provokacím, které jsou podle pořadatelů očekávány.

Ostatně znepřátelení občané už se začali navzájem udávat a válka vypukla na sociálních sítích, kde své pozvánky navzájem nahlašují jako závadné a blokují se navzájem ve snaze, aby se o akcích lidé nedozvěděli eventuálně zakládají falešné a matoucí profily událostí.

Svobodu oslavující elity budou akci vysílat on line do „všech regionů“. Lidé proti elitám naopak hlásí účast řečníků ze Slovenska a z Německa.

Policie v úterý na tiskové konferenci oznámila, že byla nucena požádat o posily krajská ředitelství, a to především pro obsazení antikonfliktního týmu, který bude čítat 77 lidí. V Praze budou nasazeny stovky policistů včetně vrtulníku na monitor situace. Doprava bude zastavena na Národní třídě. Dopravní podnik hl. m. Prahy doporučuje používat metro.


Některé z ohlášených akcí za pravdu a lásku i za Miloše zemana a proti elitám:

Koncert pro budoucnost
Václavské náměstí, 16:00 – 22:00
event: https://www.facebook.com/events/1713895928930810/
Pásmo krátkých vystoupení hudebníků, řečníků a dalších významných osobností zakončených závěrečnými koncerty. Součástí akce je happening Občanský budíček.
Hudebníci: N.O.H.A., Michal Hrůza a Kapela Hrůzy, Laura a jeji tygři, Michal Pavlíček, Monika Načeva, Matěj Ruppert, Jaroslav Hutka, Barbora Poláková, Zrní, Vypsaná fiXa, Tonya Graves, The Fellas, Circus Problem, Jiří Dědeček, Bohdan Mikolášek, The Prostitutes, Houpací Koně, Pokojové duo, Cocoman, ILYHB, Vasilův Rubáš
Řečníci: Petr Placák, Helena Illnerová, Olga Sommerová, Tomáš Halík, Mikuláš Bek, Jiří Menzel, Bolek Polívka, Jiří Mádl, Břetislav Rychlík, Václav Dejčmar, Libor Winkler, Marek Wollner, Mikuláš Kroupa, Daniel Kroupa, Fedor Gál, Petr Kolář, Matyáš Řezníček, Dagmar a Ivan Havlovi, Dan Přibáň a další
Moderují: Pavlína Kvapilová, Emma Smetana, Kryštof von Mende, Barbora Štěpánová

Těžkooděnci oddělují narušitele demonstrace od demonstrantů
Těžkooděnci oddělují narušitele demonstrace od demonstrantů

Podrobný program: www.koncertprobudoucnost.cz
Celý program bude přenášen online a promítán v regionech České republiky. Akci pořádají iniciativy Vraťte nám stát! a Kroměřížská výzva

Díky, že můžem!
Národní třída
Pouliční umění, pietní akty, divadlo pro děti, hudba, výstava, návštěvy budov, oživlá tramvaj, neziskovky, oslava svobody, občerstvení, pravda & láska
Pouliční program: zdi vzkazů, pouliční květinářství, vlajky a trikolóry, slam poetry, balkánská dechovka, alegorický průvod, příjemná posezení a veřejná čtení. K tomu mše, otevřená galerie Akademie věd a spousta dalšího.
Hudba: Thom Artway, Adrian T. Bell, Michal Prokop Trio, Sto Zvířat, Ivan Král, Back Side Big Band a Mydy Rabycad, Paulie Garand, KillieKrankie, Circus Problem, VEES a další.

Albertov, 11 – 22h
event: https://www.facebook.com/events/1830405447178030/
Akce přímo navazuje na pietní akt, který v 9:00 proběhne u Hlávkovy koleje a v Žitné ulici.
Celodenní festival k uctění památky minulých generací studentů a všech bojovníků za svobodu a demokracii, kteří obzvláště v letech 1939 a 1989 riskovali pro naši společnost a budoucnost vše. Zároveň chtějí organizátoři ukázat, že mladé generaci a členům akademických obcí vysokých škol v České republice záleží na stavu veřejných záležitostí v naší zemi i ve světě a na demokratických principech, lidské důstojnosti a svobodě. Tedy hodnotách, na nichž je naše moderní společnost postavena.
Představení studentských spolků z celé republiky, vystoupení rektorů, studentů i významných osobností akademické a veřejné sféry, vystoupení studentských kapel a diskuzní setkání o celospolečenských tématech s osobnostmi veřejného života, možnost individuální piety u památníku a s volným přístupem k němu.
Akci pořádá Centrum spolků, studentů a absolventů Univerzity Karlovy, z.s. a Studentská část Akademického senátu Univerzity Karlovy

Hradčanské náměstí a následný průvod, 14:00 – 16:30
event: https://www.facebook.com/events/150239162088758
Sedmnáctého listopadu si opět připomeneme události, na které nesmíme zapomenout.
Projevy: Martin C. Putna, Jiřina Šiklová, Ladislav Heryán, Apolena Rychlíková, Daniel Kroupa. Akce začíná v 14:00 na Hradčanském náměstí a průvodem přess Čechův most, Staroměstské náměstí se vydáme v cca 15:30 na Václavské náměstí, kde se bude Konat Koncert pro budoucnost.
Akci pořádá iniciativa Proti projevům nenávisti

Kampa a následný průvod, 15:00 – 18:00
event: https://www.facebook.com/sametoveposviceni/
Satirický karneval nazvaný Sametové posvícení se hravou formou vyjadřuje k současným společenským problémům. Občanské iniciativy pomocí masek v nadživotní velikosti zhmotňují palčivá témata kterými se dlouhodobě zabývají, nebo která se jich momentálně dotýkají.
14:30 zahájení a defilé klik (zapojených iniciativ v maskách a s alegorickými vozy) na Kampě.
15:30 – 16:00 Průvod na Smetanově nábřeží
16:00 – 16:30 Průvod na Národní třídě
16:30 Defilé před tramvají Korzo Národní, Přestávka na Jungmannově náměstí
17:00 – 18:00 Průvod přes Václavské náměstí
18:00 Defilé na podiu Festivalu pro budoucnost na Václavském náměstí, slavnostní zakončení, tanec masek
Akci pořádá iniciativa FOR_UM

„Na podporu pana prezidenta Miloše Zemana a podporu vlastenců“ 
Začátek: 14:00 hodin
Konec: 16:00 hodin (na Letné)
Doplňující informace: Po skončení demonstrace na Letné plánuje organizátor pochod z Letné přes Badeniho ulici – Chotkovu ulici – U Bruských kasáren na nábřeží Edvarda Beneše před Úřad vlády – tj. nábřeží Edvarda Beneše 4, Praha 1 – Malá Strana Zde by tato protivládní demonstrace měla být oficiálně ukončena nejpozději ve 20:00 hodin. Pořadatelé: Ing. Jan Dlouhý a Ing. Oldřich Lukáš
Přímý odkaz na stránky demonstrace: https://www.facebook.com/events/1800945923460248/
Videa: https://www.facebook.com/czech.WeAreHereAtHome/videos/1618600151774280/
https://www.youtube.com/watch?v=raycv8Hg4qM

„Podpora politického hnutí SPD, NE ilegálním imigrantům, NE radikálnímu islámu, ANO bezpečné zemi bez teroristů, STOP Evropské unii“
Začátek: 14:00 hodin
Konec: 16:00 hodin
Místo konání: Václavské náměstí. – spodní část (ohraničená ulicemi Jindřišská, Vodičkova, Jungmannovo nám., 28. října, Na můstku, Na příkopě)
Doplňující informace: Na tuto demonstraci byl pozván pan prezident Zeman. Bude zde výstava. Na velkoplošných panelech tu bude SPD ukazovat největší tunely a podvody od sametové revoluce a připomene sliby Václava Havla
Pořadatelé: Jaroslav Staník, SPD Tomia Okamury Odkaz na organizátora: http://spd.cz

„Demokracie nevítězí“
Začátek: 12:00
Konec: 18:00
Místo konání: Celý Klárov, Praha 1 (mimo výstupu ze stanice metra Malostranská)
Pořadatel: Václav Novotný, Ne základnám
Stránky pořadatele: http://nezakladnam.cz/

 „Demonstrace na obranu skutečné demokracie, proti nikým nevoleným elitám“
Začátek: 11:55
Konec: 13:55
Místo konání: Náměstí Jana Palacha, Praha 1
Pořadatel: Blok proti islamizaci
Přímý odkaz na stránky demonstrace: https://www.facebook.com/events/575382829322567/

 „Národ sobě“
Začátek: 14:00
Konec: 16:00
Počáteční místo konání: Náměstí republiky, Praha 1
Doprava: Žlutá linka „B“ metra, vystoupit na zastávce Náměstí republiky.
Doplňující informace: Na akci mají vystoupit nejen čeští, ale i zahraniční řečníci, předpokládá se i účast ze Slovenska a Německa. Pořadatelé plánují pochod z Náměstí Republiky (Na Příkopě – U Prašné brány – Celetná – Staroměstské náměstí – Malé náměstí – Karlova – Karlův most – Na Kampě – park Kampa)
Pořadatel: Jiří Černohorský
Přímý odkaz na stránky demonstrace: https://www.facebook.com/events/677639572412508/
Videa: https://www.youtube.com/watch?v=kvkG0xaO_eg&feature=youtu.be
https://www.facebook.com/cestsvobodarespekt/videos/vb.1604761923130897/1780613648879056/?type=2&theater

 „Demonstrace k 17. listopadu 1939 a 1989“
Začátek: 14:00
Konec:16:00
Místo konání: Palackého náměstí, Praha 1
Organizuje: Ing. Karel Janko, Aliance národních sil
Přímý odkaz na stránky demonstrace: https://www.facebook.com/events/1808435049374504/

Irena Válová