Americký prezident Barack Obama. Foto: zdroj Facebook.com

Ovlivní FBI volby v USA? Podle Obamy je šéf Comey čestný muž principů

FBI už druhý týden před americkým volebním dnem vysílá, co bylo o Clintonových s.r.o. dlouho známo, ale nemluvilo se o tom. Stejně jako Robert Šlachta prolomil mlčení kolem nemravných poměrů na Úřadu vlády za expremiéra Petra Nečase (ODS), které byly v Praze dlouho terčem posměchu a pobouření. Americká story má na rozdíl od české frašky prvky politického thrilleru. Šéf FBI zaslal zaměstnancům v noci dopis.

Americký federální úřad pro vyšetřování FBI a zejména jeho ředitel James B. Comey už druhý týden pořádají velkou jízdu. Dopis Kongresu o znovuotevření případu e-mailů Hillary Clintonové, zveřejnění výsledků vyšetřování amnestie Billa Clintona, okamžité úniky kopií dopisu ředitele FBI do tisku včetně nočního dopisu ředitele zaměstnancům FBI, to vše týden před americkým volebním dnem.

Jde o ukázku pokrytectví i faktu, kam až se zvrhla politika, kde hrají roli výhradně peníze a držení se jejich pomocí u moci. Zveřejňované skutečnosti jsou každému, kdo delší dobu pobýval v USA nebo se zajímá o politiku této země, známé. O praktikách Clintonových  a jejich vybírání peněz po celém světě za účelem získání moci dokonce vyšla loni kniha amerického novináře Daniela Halpera v češtině Clintonovi, s.r.o. Clintonovi, s.r.o. nazývá jejich rodinnou nadaci sám americký tisk.

Zcela novým prvkem ve volebním boji je však FBI jako další mocenská skupina stejně jako se v ČR staly další mocenskou skupinou policie a státní zastupitelství. V obou zemích je to důsledek rezignace politiků na politiku, na přeměnu politiky na pouhý byznys a tím uvolnění mocenského prostoru jiným.

Manafort tahal peníze z Ukrajiny, Clintonovi z Maroka

Už od loňského léta čelí FBI a ministerstvo spravedlnosti dilematu ohledně dvou případů s potenciálem odstřelit prezidentskou kampaň, uvedly 1. listopadu 2016 New York Times. Podle listu je to případ bývalého ředitele Trumpovy kampaně Paula Manaforta a jeho tajných obchodních dohod na Ukrajině. Druhý případ se týká Hillary Clintonové a dárců rodinné nadace, kterou má spolu s manželem Billem Clintonem. Manafort byl politickým poradcem na Ukrajině od roku 2005 do roku 2015, uděloval rady od roku 2010 Viktoru Janukovyčovi, za což zkasíroval 12,7 milionů dolarů.

Rodinná Nadace Clintonových zase vybírala peníze například v arabských zemích. V deníku New Yorker už si redaktoři dali práci a analyzovali některé z uniklých e-mailů z korespondence viceředitelky kampaně Clintonové Humy Abedinové, která je mezi americkými politiky nazývána „Clintonové švýcarský nůž“ tak, podobně jako se mezi českými novináři říkalo Marku Dalíkovi „Topolánkova kasírtaška“.

 Demokraté nešetří nadávkami na účet šéfa FBI Jamese Comeyho
Demokraté nešetří nadávkami na účet šéfa FBI Jamese Comeyho

„V poznámce z počátku roku 2015 Abedinová vysvětluje, jak bude obtížné zrušit plánovanou účast Hillary Clintonové na setkání Clintonovy Globální iniciativy v Maroku: ,Král osobně se angažuje prostřednictvím 12 milionů dolarů jak pro nadaci, tak na podporu setkání.´ Odstoupení by bylo mimořádně nepříjemné, uvedla Abedinová, protože oslovení Maročanů byl Clintonové nápad. ,Ona vytvořila tento chaos a ona to ví´,“ cituje New Yorkem e-mail, ze kterého vyplývá, že Bill Clinton prodával proslovy a uzavíral poradenské kontrakty jako bývalý prezident pod hlavičkou firmy Bill Clinton, s.r.o. Clintonová selhala v rozlišování, co je osobní  co je politické, co jsou soukromé zájmy rodiny a co je veřejný závazek, komentuje sadu e-mailu New Yorker. Clintonová nakonec do Maroka nejela. „Fakt potřebujeme zavřít Maroko i ten obchod s placenými projevy,“ psali si lidé z jejího štábu. Clinton a dcera Chelsea do Maroka jeli a nechali se ubytovat a hostit v králově paláci, uvádí New Yorker.

Noční dopis zaměstnancům FBI

Tyto případy jsou rozpracované a FBI a ministerstvo spravedlnosti, pod které FBI spadá, měly pode New York Times dohodu, že nezveřejní před volbami žádné předvolání a neučiní případy veřejnými. Tuto dohodu jednostranně porušil minulý pátek ředitel FBI James B. Comey, když zaslal stranickým funkcionářům amerického Kongresu oznámení o třech bodech, ve kterých je informoval, že FBI nalezla další sadu čítající statisíce e-mailů z doby, kdy byla Clintonová ministryní zahraničí.

Korespondence byla nalezena na zařízení, které sdíleli Huma Abedionová a její manžel kongresman Antony Werner vyšetřovaný za sexuální elektronickou komunikaci s patnáctiletými děvčaty. Podstatou problému je porušení pravidel styku s utajovanými informacemi ze strany Clintonové. Ředitel Comey, který dříve prohlásil vyšetřování Clintonové za skončené, nyní bez dalšího oznámil, že byly nalezeny dodatečné důkazy v tomto případu e-mailů a vyšetřování bude pokračovat.

V pátek 28. října 2016 v noci pak zaslal ředitel James B. Comey zaměstnancům FBI tento dopis:


Všem:

Dnes ráno jsem zaslal dopis Kongresu v souvislosti s vyšetřováním e-mailů ministryně zahraničí Clintonové. Včera mě vyšetřovací tým podal hlášení o jejich doporučení s ohledem na dosažení přístupu k e-mailům, které byly nově nalezeny v nesouvisejícím případě. Protože tyto e-maily se ukazují jako relevantní pro naše vyšetřování, souhlasil jsem, že bychom měli přijmout příslušné kroky, abychom je obdrželi a přezkoumali.

 Samozřejmě, že obvykle neinformujeme Kongres o běžícím vyšetřování, ale já zde cítím závazek tak učinit, což je dáno tím, že jsem opakovaně v minulých měsících potvrdil, že naše vyšetřování bylo skončené. Rovněž jsem přesvědčen, že by bylo pro americký lid zavádějící, kdybychom nedodali tuto informaci. Přesto současně, protože neznáme význam této nově odhalené sady e-mailů, nechci vytvořit zavádějící dojem.

Jim Comey


Dopis samozřejmě unikl do tisku, kam poté unikl i dopis Kongresu a následovalo otiskování obsahů různých e-mailů Clintonové a  Abedionové, která pro ni pracovala v Nadaci Clintonových i na ministerstvu zahraničí. V plném znění otiskl dopis ředitele FBI zaměstnancům deník The Washington Post:

James B. Comey vrátil FBI do doby Edgara Hoovera

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat: americké ministerstvo spravedlnosti varovalo ředitele FBI, že by se mohl dopustit porušení zákona o ovlivňování voleb (Hatch Act) stejně jako zvyklosti, že instituce v USA a úřední osoby těsně před volbami nezveřejňují žádné informace o kandidátech. James Comey byl jedním ze senátorů vyzván k rezignaci. FBI se ocitla pod palbou ze dvou stran: zatímco demokraté protestují proti způsobům úřadu, republikáni vyžadují zveřejnit mnohem více a konkrétnějších informací. Z hlediska práva rozebrali situaci věhlasní američtí profesoři i bývalí prokurátoři či agenti, kteří dospěli k různým závěrům. Donald Trump hrozí ústavní krizí, Clintonová říká, že není žádný případ, po ní řekl Clinton, že není žádný případ. FBI ve středu 2. listopadu slíbila, že urychlí vyšetřování, přičemž jen stažení a analýza mailů bude trvat týdny, takže pro změnu na Twitteru zveřejnila případ udělení milosti americkému podnikateli Billem Clintonem s důkazy, které tvoří prázdné stránky.

Názorová stránky New York Times napsala, že FBI zasáhl stín Edgara Hoovera a že demokracie v Americe dostává těžkou ránu. Edgar Hoover byl první a doživotní ředitel FBI, který vedl válku proti zločineckým gangům a politické procesy proti komunistům.

Prezient Obama věří Jamesi B. Comeymu

Mluvčí prezidenta Barracka Obamy vzkázal, že prezident Obama nevěří, že se ředitel FBI James B. Comey záměrně pokouší ovlivnit výsledek voleb. „Prezident nevěří, že tajně strategizuje ve prospěch jedné strany nebo jednoho kandidáta. Je v těžké pozici, a je to on, kdo bude muset obhájit své činy tváří tvář kritice od různých právních expertů včetně jednotlivců, kteří sloužili ve vysokých funkcích na ministerstvu spravedlnosti za vedení prezidentů z obou stran,“ uvedla televizní stanice CNN. No a to je asi tak všechno.

Vlastně ne, není to všechno. Na pravidelné tiskové konferenci prezidenta Baracka Obamy v pondělí 1. listopadu uvedl jeho tiskový tajemník a mluvčí Bílého domu Josh Earnest, že prezident nebude ani kritizovat ani obhajovat, jak se rozhodl James B. Comey komunikovat své rozhodnutí s veřejností a že v naší demokracii je to ministerstvo spravedlnosti, kterému bylo svěřeno oprávnění vést vyšetřování a shromažďovat důkazy.

Je důležité a je v naší tradici, že tyto úřady podléhají normám a zvyklostem, které omezují veřejnou diskusi ohledně skutečností v souvislosti s probíhajícím vyšetřováním a jsou k tomu dobré důvody, řekl Josh Earnest. „Prezident je přesvědčen, že je důležité se řídit dlouhodobou praxí, pravidly a tradicemi. Prezident je přesvědčen, že existují určité odpovědnosti, které úředníci a úřady jako ministerstvo spravedlnosti a FBI musí naplnit,“ řekl prezidentův mluvčí a pokračoval: „Dobrá zpráva je, že prezident věří, že ředitel Comey je muž integrity, zásadový člověk a člověk s dobrým charakterem. To jsou důvody, proč ho prezident Bush vybral, aby sloužil na vysoké pozici v Bushově administrativě na ministerstvu spravedlnosti a stejné důvody vedly prezidenta, aby ho jmenoval do funkce ředitele FBI,“ řekl mluvčí Baracka Obamy, jak zaznívá na nahrávce CNN. Což není málo.

Irena Válová