Ministr Robert Pelikán (ANO) Foto: anobudelip.cz

Poslanci posoudí rozpočet, spravedlnost plánuje příští rok utratit 26 miliard korun

Ministerstvo spravedlnosti příšt rok získá na příjmové stránce 2,7 miliardy korun, výdajová stránka bude celkem 26 miliard. Vyplývá to z návrhu, který dnes projedná Ústavně právní výbor Poslanecké sněmovny. Na investice do elektronických náramků pro vězně resort vyčlenil 213 milionů korun. „Je otázkou, zda se finanční prostředky kvůli opětovnému zdržení projektu vůbec využijí,“ řekl České justici zpravodaj Martin Plíšek (TOP 09).

Oproti minulému roku návrh rozpočtu kapitoly ministerstva spravedlnosti nabobtnal. „Celkové výdaje resortu na rok 2017, oproti schválenému rozpočtu na rok 2016, jsou v konečném výsledku navýšeny o 5,72 % (tj. o 1 411 585 424 Kč),“ uvádí Ministerstvo spravedlnosti.

Došlo ke zvýšení plánovaného počtu zaměstnanců pro Probační a mediační službu o 60 míst a současné zvýšení prostředků na platy zaměstnanců ve výši 18 892 800 Kč plus související výdaje. Polepšili si například také státní zástupci, jejichž průměrný plat bude dle návrhu rozpočtu 99 070 korun měsíčně, celkem jde na zvýšení jejich platů o 35 milionů korun více než v roce 2016.

Dále se zvýšil počet zaměstnanců Vězeňské služby, výdaje narostly i vyšším odměňováním vězňů za práci. „V souvislosti s navýšením počtu příslušníků a zaměstnávaných odsouzených osob došlo ve vězeňské části resortu k navýšení příjmů z pojistného na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti o 50 milionů korun v letech 2017 až 2019,“ uvádí se v návrhu. Vězeňská služba potřebuje navýšit rozpočet kvůli realizaci Koncepce vězeňství.bez-nazvu

Daňové příjmy v celkové výši 946 038 098 Kč odpovídají podle ministerstva podmínkám Vězeňské služby ČR, kdy se do daňových příjmů zahrnuje pouze inkaso z vyplacených služebních příjmů příslušníků a inkaso z platů vězněných osob. Daňové příjmy, tj. pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na politiku zaměstnanosti za příslušníky Vězeňské služby ČR, se spolu s nedaňovými příjmy rozhodující měrou podílí na celkovém rozpočtu příjmů.

Nedaňové příjmy, které jsou navrhovány ve výši 1 737 162 000 Kč, představují příjmy z vlastní činnosti justice a vězeňství. U soudů to jsou v prvé řadě soudní poplatky, které jsou rozpočtovány ve výši 1 194 180 000 Kč a dále úhrady nákladů trestního řízení po pravomocném skončení trestní věci, ve vězeňství pak úhrady nákladů výkonu trestu odnětí svobody a výkonu vazby, úhrady pohledávek za vězni, příp. příjmy z poskytování služeb a výrobků. Rozpočtovaná výše nedaňových příjmů vychází z předpokládaných finančních objemů příjmů u jednotlivých rezortních organizací v roce 2017. V roce 2017 se nepředpokládají žádné odprodeje nepotřebného majetku, proto nejsou očekávané žádné kapitálové příjmy.

Celkové příjmy navrhovaného rozpočtu představují 1249,3 miliardy korun a výdaje 1309,3 miliardy korun. Rozpočet počítá mimo jiné s růstem platů učitelů a zdravotníků, zvýšením odvodů za státní pojištěnce do zdravotnictví a s růstem důchodů.Závěrečné čtení přijde na řadu v prosinci.

(epa)