Foto: archiv

Prezident Zeman jmenoval Jana Chvojku ministrem pro lidská práva a legislativu

Prezident Miloš Zeman dnes jmenoval na Pražském hradě ministrem pro lidská práva a legislativu Jana Chvojku a ministrem zdravotnictví Miloslava Ludvíka. Jan Chvojka ve funkci nahradil Jiřího Dienstbiera. Výměnu v čele dvou ministerstev v gesci sociální demokracie navrhl předseda vlády a ČSSD Bohuslav Sobotka.

Prezident Miloš Zeman se s Janem Chvojkou podle svých slov shodl na tom, že lidská práva nemohou být vyhrazována pouze právům menšin, ale že důležité je právo většiny. „Lidská práva nejsou pouze politická, ale i hospodářská a sociální,“ dodal prezident. Oběma ministrům připomněl, že i za 11 měsíců, které zhruba zbývají do konce volebního období, se dá udělat „kus dobré práce“.

Výměnu Sobotka navrhl v reakci na neúspěch strany v krajských a senátních volbách. Změny v kabinetu odůvodnil tím, že by vláda měla být dynamičtější. Ministři byli podle něj unavení. Ke změnám vyzval premiér i koaliční partnery, předsedové ANO i KDU-ČSL ale střídání v čele svých resortů odmítli

Sobotka ještě dnes nové ministry uvede do jejich nových úřadů. S Janem Chvojkou, který se bude vedle lidských práv zabývat i legislativou, zamíří na úřad vlády. Chvojka je od roku 2010 poslancem, do poslanecké sněmovny ho vyneslo „kroužkování“

Vizitka nového ministra Jana Chvojky (35):
Datum a místo narození: 17. prosince 1980, Hlinsko
Vzdělání: vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně (2004), získal titul JUDr. na Právnické fakultě UK (2009)

Dosavadní funkce: poslanec za ČSSD (od 2010), zastupitel města Chrudim (od 2014), zastupitel Pardubického kraje (od 2016), předseda ČSSD v Pardubickém kraji (od listopadu 2016)

Působení v politice: členem ČSSD je od roku 2007, do Poslanecké sněmovny byl poprvé zvolen v roce 2010 z 19. místa kandidátky ČSSD, opětovně zvolen byl v roce 2013

Kariéra: před vstupem do Sněmovny pracoval jako právník na odboru strategického rozvoje kraje a evropských fondů Krajského úřadu Pardubického kraje

Rodina: ženatý

Ostatní:
– Chvojka na sebe ve Sněmovně upozornil mimo jiné jako předkladatel nedávno přijatého ustanovení zákona o střetu zájmů, který ministrům přikazuje do dvou měsíců od nástupu do kabinetu ukončit provozování televize a rozhlasu nebo vydávání periodického tisku, případně společnost opustit. Pokud by z firmy neodešel, ztratil by v ní hlasovací práva.

– Loni v listopadu dal Chvojka podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) kvůli vystoupení skupiny Ortel, jejíž texty jsou často zaměřeny proti menšinám, v přímém přenosu udílení cen Český slavík. Vysílací rada ale neshledala na účasti kapely nic nezákonného a v prosinci oznámila, že se jím nebude dále zabývat.

– Do Sněmovny se v roce 2010 dostal díky tehdejšímu masivnímu „kroužkování“, v Pardubickém kraji kandidoval na posledním 19. místě a preferenční hlasy ho vynesly na druhé místo.

– Mezi jeho záliby patří knihy, hudba a cestování.

(čtk)