Exministr vnitra Milan Chovanec Foto: Facebook

Protikorupční policisty čeká stěhování: Chovanec chce na Zbraslavi postavit novou budovu

Dalo by se napsat „další účet za policejní reorganizaci“. Faktem je, že po vzniku Národní centrály pro boj s organizovaným zločinem (NCOZ), která vznikla sloučením protikorupční policie a Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) se jedná o logický krok: všichni policisté zařazení k NCOZ by měli podle plánů ministra vnitra Chovance od roku 2022 sídlit v areálu bývalého ÚOOZ na Zbraslavi.

Dalším logickým důvodem je stav budov, v nichž v centru Prahy sídlí bývalí protikorupční policisté a z toho vyplývající dlouhodobě neadekvátní pracovní podmínky. Policisté sice měli v centru Prahy „všude blízko“, avšak budovy byly často v havarijním stavu, pracovny policistů byly přeplněné a výslechové místnosti často připomínaly doby před rokem 1989. Vzhledem k charakteru budov, a jejich dislokaci v centru Prahy, také byla buď velmi obtížná, popřípadě více nákladná jejich údržba i rekonstrukce. „Stávající objekty dlouhodobě nesplňují požadavky zde dislokovaných útvarů, včetně logistického zabezpečování jejich činnosti. Současně jejich dispozice a kapacita neumožňuje rozvoj útvarů. Vzhledem ke stáří a stavebně-technickému stavu objektů jsou každoročně vynakládány značné finanční prostředky na zajištění běžného provozu a údržby bez možnosti dalšího rozvoje a modernizace“, stojí ve zdůvodnění záměru, který má Česká justice k dispozici.

Policisté by měli postupně opustit budovy na adresách Na Perštýně 11, Celetná 585/31, Bartolomějská 10, Bartolomějská 12, Bartolomějská 14, Dlážděná 6. Spolu s nimi by se do nové budovy na Zbraslavi měl nastěhovat i Kriminalistický ústav Praha (KÚP).

Chovancovým záměrem je, aby na Zbraslavi vznikly dvě budovy: jedna by sloužila bývalým protikorupčním policistům, druhá pak pro potřeby KÚP. „V první části komplexu bude dislokován KÚP. Dispoziční rozvržení budovy bude navrženo tak, aby odpovídalo současným a budoucím potřebám tohoto vysoce kvalifikovaného vědeckého a znaleckého pracoviště. V nově vytvořeném objektu vzniknou moderní laboratoře, kde bude možno vytěžit více informací ze zajištěných stop. Intenzivnější využití důkazních prostředků, v jednom prostoru a komplexní hodnocení stop ve všech možných oblastech zkoumání spolu se zkrácením samotného vyšetřování a zejména zkvalitnění samotného dokazování se pozitivně promítne do nákladů vynaložených státem na vyšetřování i soudní řízení a současně se promítne i do vyšší úspěšnosti objasnění trestných činů, což povede k významnému zvýšení bezpečnosti v České republice“, stojí v plánech, které Chovanec vládě předložil a které má Česká justice k dispozici.

A cena? Nemalá. Odhadované investiční náklady na nový komplex jsou bezmála 2,7 mld. Kč. Vnitro však na projekt spěchá, protože pokud se podaří jeho realizace už v roce 2018, může část nákladů, podle předloženého materiálu 950 mil. Kč, být realizováno v rámci evropských fondů. Z toho přibližně 300 mil. Kč by mělo jít do nového vybavení pracovišť KÚP.

Vzhledem k vyhroceným vztahům v rámci koalice, konkrétně mezi ČSSD a ANO ohledně reorganizace policie, se dá očekávat nad materiálem bouřlivá debata a také mediální kampaň spolupracujících médií.

(epa)