Referenti bez maturity mají dostat pět let na doplnění vzdělání

Referenti bez maturity zřejmě dostanou šanci si v příštích pěti letech doplnit vzdělání, což jim umožní stát se zaměstnanci ve služebním poměru. Naději jim dal Senát, Sněmovna dnes jeho novelu služebního zákona podpořila. Před dalším schvalováním předlohu projednají sněmovní výbory ústavně právní, pro veřejnou správu, hospodářský a sociální.

Novela se týká podle senátora ČSSD Jiřího Nenutila až 1800 pracovníků zejména z finančních a katastrálních úřadů nebo České správy sociálního zabezpečení. Jen z pražského ústředí této správy by muselo odejít 300 z 1600 pracovníků, což by mohlo způsobit problémy s výplatou důchodů. V případě Puncovního úřadu by to byla dokonce pětina zaměstnanců.

ODS by chtěla podle předsedy svých poslanců Zbyňka Stanjury novelu využít k obnovení smluvních platů ve státní správě, aby úřady mohly zaplatit kvalitní specializované experty. Podle kritiků z ČSSD a KSČM by ale hrozilo zneužívání těchto platů k lepšímu ohodnocení straníků dosazených do státní správy.

Do novely by mohla být začleněna výjimka pro zhruba 150 posudkových lékařů, aby mohli nadále pracovat, i když dosáhli 70 let věku. Podobnou výjimku už Parlament schválil pro diplomaty.

Senátor ODS Jiří Oberfalzer původně navrhoval novelou rozšířit na řadové referenty výjimku na požadovanou výši vzdělání, kterou mají vrchní referent či rada úřadu za předpokladu, že se „při výkonu práce v pracovním poměru dlouhodobě osvědčil“. Argumentoval mimo jiné tím, že dosavadní zaměstnanci museli předpoklad vzdělání splnit k loňskému 1. červenci a neměli odpovídající časový prostor pro jeho doplnění. Nakonec ale kývnul na verzi, kterou připravil náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký.

Podle výsledné verze mají úředníci vystudovat střední školu do roku 2021. Dosavadním úředníkům bez příslušného vzdělání by měl podle předlohy pracovní poměr zaniknout nikoli 30. června 2017, ale až 31. prosince 2021. Podobně upravená novela prodlužuje pro úředníky do 31. srpna 2021 lhůtu pro předložení žádosti o přijetí do služebního poměru.

(čtk)