Jagellonský univerzita v Krakově Foto: Wikipedia

ÚS se zastal absolventa práv v Krakově, který chce být koncipientem

Ústavní soud (ÚS) se dnes zastal českého absolventa Jagellonské univerzity v Krakově, jenž se marně domáhal zápisu do seznamu koncipientů vedeného Českou advokátní komorou. Právníkovu žalobu musí znovu řešit Obvodní soud pro Prahu 1, je nutné prohloubit dokazování a zohlednit individuální okolnosti. Komora v minulosti trvala na tom, že muž nabyl svým studiem znalosti polského, nikoli českého práva.

„Vydaný nález ÚS vnímám nejen jako vlastní satisfakci, ale zejména jako prostředek obrany či vodítko pro další absolventy zahraničních univerzit, kterým je (bezdůvodně) odpírána možnost přístupu ke zvolenému povolání,“ řekl pisatel stížnosti David Buzek. Patří podle svých slov k polské menšině v Česku, žije a pracuje u hranic, kde je znalost českého i polského práva a jazyka výhodou.

Podle ÚS mohla komora Buzka do seznamu zapsat, nechat jej pracovat na odpovědnost školitele a osvojit si další znalosti, které by později prokázal u advokátní zkoušky. Soudci připomněli vysokou úroveň právního vzdělávání v Polsku a kvalitu Jagellonské univerzity. Komora má podle ÚS v konkrétních případech zevrubněji hodnotit obsah a rozsah vzdělání získaného na zahraniční právnické fakultě.

„Závěry ÚS vychází z konkrétních okolností této věci a nelze je zobecňovat v tom smyslu, že by právo absolventů zahraničních právnických fakult na svobodnou volbu povolání mělo vždy paušálně převážit nad zájmem na ochraně kvalifikovanosti a profesionality poskytování právních služeb v ČR,“ uvedl soudce zpravodaj Ludvík David. Buzka potěšilo, že se jeho situací konečně někdo pečlivě zabýval a neomezil se jen na konstatování, že vystudoval v zahraničí.

„Pro nás je významné, že zůstala zachována advokátní komoře možnost, ovšem s ohledem na konkrétní okolnosti každého případu, posoudit zapsání nebo nezapsání uchazeče do seznamu advokátních koncipientů,“ řekl ČTK za komoru advokát Milan Hoke.

Zákon o advokacii říká, že komora zapíše do seznamu každého, kdo kromě dalších předpokladů, jako je bezúhonnost a plná svéprávnost, vystudoval práva. Patřičné vzdělání lze získat buď v magisterském programu v Česku anebo i v zahraničí, pokud mezinárodní smlouva nebo zvláštní předpis uznává rovnocennost s českou kvalifikací. Zahraniční škola musí obsahem a rozsahem odpovídat právnímu vzdělání z Česka.

Muž požádal o zápis opakovaně. Nepomohlo osvědčení ministerstva školství, které jeho kvalifikaci uznalo jako rovnocennou s českým vzděláním, ani doporučení zaměstnavatele. Muž také poukazoval na to, že komora v minulosti některé absolventy Jagellonské univerzity mezi koncipienty zapsala. V roce 2011 podal žalobu, ovšem neuspěl u Obvodního soudu pro Prahu 1, Městského soudu v Praze ani Nejvyššího soudu.

České soudy včetně Ústavního v minulosti rozhodly, že podmínky pro zápis do seznamu koncipientů nesplňují absolventi Policejní akademie. Skládají sice řadu odborných zkoušek z oblasti práva, přesto však není rozsah studia totožný s právnickými fakultami. Akreditované magisterské vzdělání v oboru právo poskytují v Česku fakulty univerzit v Praze, Brně, Olomouci a Plzni.

(čtk)