Zesnulý Zdeněk Altner Reprofoto ČT

Zemřel bývalý advokát Zdeněk Altner, stamiliony od ČSSD již nezíská

Bývalý advokát Zdeněk Altner, kterému letos na jaře přiznal soud téměř 338 milionů korun ve sporu s ČSSD kvůli kauze Lidového domu, dnes ráno zemřel. ČTK to sdělil jeho advokát Václav Veselý. Altnerova rodina se s ohledem na smutek nebude k úmrtí zatím vyjadřovat, dodal Veselý.

Devětašedesátiletý Altner na konci března vyhrál letitý soudní proces se sociální demokracií, kterou zastupoval ve sporu o Lidový dům. Soudy pravomocně přiznaly, že mu ČSSD musí zaplatit 18,5 milionu korun a smluvní pokutu, která za 5734 dní od podání žaloby do vynesení rozsudku činí 318 milionů Kč. Sociální demokraté proti rozsudku podali dovolání, kterým se aktuálně zabývá Nejvyšší soud.

Altner byl v době rozsudku pražského soudu ve sporu s ČSSD v seznamu hledaných osob a stíhán kvůli zpronevěře více než 800.000 korun. Soud se chtěl jeho kauzou začít zabývat v dubnu. Kvůli omluvám z důvodu nemoci však čekal na vyhotovení posudku o Altnerově zdravotním stavu. V současnosti běží i spor notáře Václava Halbicha s ČSSD a firmou Alba o zaplacení 17 milionů korun. Halbich tvrdí, že s Altnerem na případu Lidového domu spolupracoval.

Altner pracoval jako podnikatelský právník, později se věnoval advokacii. Od roku 1997 zastupoval ČSSD ve sporu o vlastnictví pražského Lidového domu. Mandátní smlouvu o zastupování s Altnerem dojednal Ivo Svoboda a podepsal ji tehdejší předseda strany Miloš Zeman. Kvůli sporům s ČSSD čelil Altner trestním oznámením a stížnosti u České advokátní komory (ČAK). V lednu 2011 byl po kárném řízení vyškrtnut ze seznamu advokátů.

(čtk)