Ředitelka Probační a mediační služby Andrea Matoušková Foto: Eva Paseková

Probační a mediační služba chce žádat o dalších 270 pracovníků

Probační a mediační služba ČR, nad kterou dohlíží ministerstvo spravedlnosti, požádá o dalších 270 zaměstnanců. Dnes to na semináři v Brně řekla ředitelka služby Andrea Matoušková. Služba má nyní asi 420 zaměstnanců, od nového roku přibude dalších 60.

Probační služba pracuje s oběťmi a pachateli trestných činů. Pomáhá poškozenému s jeho zapojením do procesu vlastního odškodnění, o obnovení jeho pocitu bezpečí, u pachatelů se snaží o jejich opětovné začlenění do společnosti.

Podle Matouškové je služba ročně pověřována k činnostem ve vykonávacím řízení v 17.000 až 18.000 případech. Roční počet aktivních spisů se však v posledních letech pohybuje kolem 30.000. A každým rokem se podle Matouškové zátěž pracovníků zvyšuje. Služba pro rok 2017 žádala o 85 nových lidí, získá jich 60. A už nyní chystá plány pro léta 2018 a 2019.

Čtěte také: Ředitelka Probační služby o personálních změnách: Nikoho nevyhazujeme, přesouváme pouze tabulková místa

„Chceme požádat o 85 specialistů úředníků, kteří mají pracovat s oběťmi v trestních řízeních, zejména v tom přípravném, a o dalších 85 specialistů, kteří by měli pracovat s pachateli trestných činů, a to v rámci specializovaných programů pro pachatele,“ řekla Matoušková.

Služba chce podle ní požádat také o 100 administrativních pracovníků. „Administrativu zatím řešíme trošku nesystémově, a to ve spolupráci s úřady práce,“ řekla.

V příštích letech by také v Česku měly pod hlavičkou služby vzniknout čtyři probační domy, které poskytnou zázemí a pomoc lidem, kteří vězení opustí na podmínku. Uvažuje se o Ostravě, Brnu, Praze a Plzni.

Probační a mediační služba ČR vznikla v roce 2001. Je organizační složkou České republiky, na její činnost dohlíží ministerstvo spravedlnosti.

(čtk)