Exhejtman David Rath Foto: Jana Novotná

Spor Ratha a státního zástupce Jiráta projedná soud v únoru

Bývalý středočeský hejtman David Rath znovu míří do soudní síně, tentokrát v roli žalujícího. Jeho žalobu na státního zástupce Petra Jiráta, který dozoruje Rathovu korupční kauzu, začne soud veřejně projednávat v únoru. Rathovi vadí některé výroky, které o něm Jirát řekl v rozhovoru pro média.

Jirát vedl trestní řízení, ve kterém středočeský krajský soud loni Rathovi uložil 8,5 roku vězení za přijímání úplatků v souvislosti s manipulováním veřejných zakázek v regionu. Verdikt následně v neveřejném zasedání zrušil odvolací vrchní soud a věc vrátil k novému projednání. Zatím není zřejmé, proč.

Den po vynesení rozsudku poskytl Jirát rozhovor pro server Lidovky.cz, v němž Ratha kritizoval za obstrukce i za chování v jednací síni. Zopakoval, že Rath podle něj nikdy nenastoupí do vězení, protože pokud bude rozhodnutí o odnětí svobody pravomocné, uteče. „Existují země, s nimiž nemáme smlouvu o právní pomoci, existují země, které nevydávají své občany. Například Izrael. A Rath má v ruce potvrzení, koneckonců o tom mluvil u soudu sám, že jeho děda byl obětí holokaustu. Jakmile toto ukáže, dostane izraelské občanství,“ uvedl.

Mluvil také o tom, že Rath má někde schované peníze z trestné činnosti. „Tipuju to určitě na stovky milionů korun,“ prohlásil. Exhejtman prý peníze ukrýval do zahraničních firem, v nichž oficiálně nefiguruje, takže jsou těžko dohledatelné.

Obvodní soud pro Prahu 1 začne Rathovu žalobu na ochranu osobnosti projednávat 23. února. Právě skutečnost, že Rath Jiráta zažaloval, označila šéfka pražského vrchního státního zastupitelství Lenka Bradáčová za důvod, proč Jiráta neoslovila s tím, aby si vzal na starost i odvolací řízení v Rathově trestní kauze. Nechtěla prý přistupovat ke kroku, který by mohl vést k další Rathově námitce ohledně podjatosti státního zástupce. O žalobě na Jiráta hovořila v televizní diskusi jako o obstrukci, za což si od Ratha sama vysloužila žalobu. Spor ale vyhrála, protože podle soudů se vyjadřovala v rámci výkonu veřejné funkce, a proto za výroky není odpovědná jako soukromá osoba.

(čtk)