Roman Janoušek před soudem Archivní foto: Mediafax

Státní zástupce podal obžalobu na znalce, který posuzoval nehodu Janouška

Státní zástupce obžaloval znalce, který předkládal posudek v kauze dopravní nehody lobbisty Romana Janouška. Za křivou výpověď a nepravdivý znalecký posudek mu hrozí až tříletý trest a zákaz činnosti. Uvedl to mluvčí Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2 Ondřej Šťastný.

Podnět k prověření znalců obhajoby podal soudce pražského městského soudu Tomáš Kubovec, který měl Janouškův případ na starosti. Jméno obžalovaného znalce státní zastupitelství neuvedlo. Posudky pro Janouška nicméně zpracovával dopravní znalec Jiří Doleček a také společnost Dekra Automobil. „Státní zástupce podal obžalobu na fyzickou osobu obviněnou z toho, že v roce 2013 podala hrubě zkreslený znalecký posudek v trestní věci Romana Janouška,“ uvedl Šťastný.

Janoušek byl za úmyslné sražení ženy autem odsouzen ke 4,5 roku vězení, trest má nyní přerušen ze zdravotních důvodů. Incident se stal v březnu 2012 v pražské Michli, kde opilý Janoušek nejprve naboural do jiného vozu a ujel. Když s ním řidička poté chtěla situaci řešit, rozjel se proti ní a porazil ji. Žena pak strávila přes měsíc v nemocnici.

Lobbista se hájil tím, že řidičku neviděl a že ji zřejmě zachytil jen zpětným zrcátkem. Tuto verzi, kterou potvrzoval znalec Doleček, však vyvrátily jak odposlechy Janouškova telefonu, tak i revizní znalecký posudek z Ústavu soudního inženýrství Vysokého učení technického v Brně. Jeho autoři zkritizovali i teorii Dekry, podle níž se žena sama zachytila zpětného zrcátka a nechala se následně Janouškovým vozem vléct. Výpočty prý nebyly korektní.

(epa, čtk)