Projednávání kárné žaloby u NSS Archivní foto: ČJ

Kárný senát shledal předsedu soudu Tripese vinným kvůli přidělení insolvencí, od potrestání upustil

Nejvyšší správní soud (NSS) dnes projednal kárnou žalobu na předsedu Krajského soudu v Českých Budějovicích Milana Tripese. Podal ji ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) kvůli přidělování insolvenčních kauz. Ten se jednání kárného senátu osobně zúčastnil. Tripes byl nakonec shledám vinným, ale senát upustil od potrestání.

Výsledek byl extrémně hraniční. Senát váhal, ale těsně převážilo, že se jedná o nejmenší kárné provinění. Podle kárného senátu nešlo při rozdělování kauz o manipulace, ale chyběla transparentnost.

Pelikán se jednání kárného senátu zúčastnil již podruhé, poprvé to bylo v případě soudce Petra Poláka.

 

Tripes měl na konci prosince 2015 novému soudnímu oddělení nesprávně přidělit 1521 případů. Tripes pochybení odmítá, podle něj šlo o běžné manažerské rozhodnutí a postupují tak i jiné soudy.

Tripes podle kárné žaloby ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) přidělil novému senátu v úseku insolvencí případy z jiného senátu vydáním opatření, aniž by to promítl do rozvrhu práce a předem projednal se soudcovskou radou.

„Nezpochybňujeme, že bylo možné přerozdělit věci do nového senátu, jsme ale přesvědčení, že se to musí stát změnou rozvrhu práce,“ uvedl ministr.

Tripes před kárným senátem připustil, že patrně rozhodl kostrbatě.

„Nechápu ale, čeho jsem se dopustil, jestliže jsem učinil běžné manažerské opatření,“ řekl. Výklad zákona je podle něj navíc nejednoznačný.

Podle kárného senátu je vydání tohoto typu opatření klíčové z hlediska důvěry v řádné fungování soudní moci, kdy přidělování soudců musí být férové a transparentní. „Nemáme pochyb, že postup byl férový a že nedošlo k manipulaci při přerozdělení spisů. Co nám chybělo, byla dostatečná míra transparence,“ řekl v odůvodnění předseda senátu Karel Šimka.

Doplnil, že správní praxe přidělování soudců byla nejednotná a zaslouží si právní úpravy i diskusi mezi ministerstvem a soudy. I proto senát upustil od kárného opatření.

NSS v rozhodnutí zmínil i to, že z jedním z případů přidělených novému senátu se zabýval i pražský vrchní soud. Jedna z dotčených firem si stěžovala, že kauzu bude řešit jiný soudce. Vrchní soud dal firmě za pravdu, Tripes následně případ firmy vrátil původnímu soudci.

Pelikán rozhodnutí Nejvyššího správního soudu přivítal. „Jsem spokojený s rozhodnutím kárného senátu i včetně toho, že upustil od sankce. V řízení vyšlo najevo, že praxe byla nejednotná, takže rozhodnutí je důležité především do budoucna,“ řekl.

Tripes rozhodnutí soudu respektuje. „Domníval jsem se, že jsem postupoval správně. Je třeba být obezřetnější při činění opatření, která jsem učinil já, budou se muset činit s větší mírou transparence,“ řekl.

Rozhodnutí kárného senátu je definitivní, opravným prostředkem je pouze ústavní stížnost, která ale nemá odkladný účinek.

(pd, čtk)