Ministr spravedlnosti Robert Pelikán Reprofoto ČT

Pelikánovo prvenství: Ministr, který se osobně účastnil kárného řízení

Velmi razantně postupoval ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) minulý týden u kárného senátu Nejvyššího správního soudu při projednávání prohřešku soudce Petra Poláka. Byla to ministerská premiéra. Žádný z šéfů resortu se dosud řízení osobně neúčastnil.

Kárnou žalobu podala někdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). Přednesl ji ovšem nástupce Válkové Robert Pelikán, podle kterého Polák při rozhodování o ambulantní léčbě pozdější žďárské útočnice Barbory Orlové postupoval mimořádně nedbale a nezvážil všechny okolnosti. Že je osobní účast ministra na projednávání kárného senátu velmi neobvyklá potvrdila České justici mluvčí Nejvyššího správního soudu. „Podle mně dostupných informací, tzn. informací z kanceláře kárných senátů i z toho, co mi pamět sahá, se v minulosti žádný ministr spravedlnosti kárného řízení osobně jako kárný žalobce nezúčastnil. Myslím tím před minulým týdnem, kdy zde byl na jednání kárného senátu přítomen současný ministr Robert Pelikán,“ řekla Sylva Dostálová.

Trestají se jen zjevné excesy

Podle ministra Polák jako předseda senátu neprovedl dostatečné dokazování, nevěnoval případu dost času a nepřizval znalce, který mohl přezkoumat psychický stav Orlové. Vůbec prý také neřešil potenciální nebezpečnost Orlové. Ministerstvo podle Pelikána prověrkou zjistilo, že převažující justiční praxe v podobných případech je „zásadně odlišná“. Později ale zaujal stanovisko, že kárné řízení je pro Poláka dostatečným postihem. Podle předsedy senátu Radovana Havelce Nejvyšší soud autoritativně vyslovil, že Polákův způsob provádění důkazů byl zákonný, čímž je kárný senát do značné míry vázán. Senát podle něj může kárně potrestat jen zjevné excesy, kdy soudce třeba hrubě poruší procesní předpisy, případně vynese nezákonné rozhodnutí, což se v Polákově případě nestalo. Havelec také naznačil, že Pelikán mohl po rozhodnutí Nejvyššího soudu kárnou žalobu stáhnout, neboť její projednání fakticky pozbylo smysl. Pelikán ale na podaném návrhu trval.

-hof, čtk-