Exředitel Vězeňské služby Pavel Ondrášek uvedl, že se ho Líbal pokoušel vydírat a uplácet Foto: vscr.cz

Exředitel věznice Líbal podal dovolání proti podmínce za uplácení

Tříletým podmíněným trestem za podplácení, který loni v prosinci táborský soud uložil bývalému řediteli litoměřické vazební věznice Tomáši Líbalovi, se bude zabývat Nejvyšší soud. Líbal podle zjištění ČT totiž podal dovolání. Líbal, který v minulosti zastával rovněž funkci ekonomického náměstka ředitele Vězeňské služby, se podle obžaloby snažil podplatit nadřízeného.

Odvolací soud v Táboře loni před Vánoci potvrdil trest, který v srpnu vynesl zdejší okresní soud. Zvýšil ale peněžitý trest pro Líbala šestinásobně na 600.000 korun a zakázal mu činnost na devět let. Okresní soud Líbalovi původně uložil šestiletý zákaz činnosti.

Podle obžaloby Líbal předloni v létě slíbil tehdejšímu řediteli Vězeňské služby Pavlu Ondráškovi v zotavovacím zařízení Pracov na Táborsku a pak na dalších schůzkách v Praze úplatek za to, že Líbala dostane zpět na místo náměstka generálního ředitele Vězeňské služby. Líbal údajně sliboval Ondráškovi měsíční provizi ve výši 100.000 korun ze stavebních zakázek. Právě o nich by z pozice náměstka rozhodoval.

Ondrášek věc oznámil Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) a schůzky si nahrával. Inspekce Líbala zadržela, strávil zhruba dva měsíce ve vazbě.

Líbal vinu popírá od začátku vyšetřování. Tvrdí, že případ má politické pozadí. Prohlásil, že se stal nežádoucí osobou, když se ministryní spravedlnosti stala Helena Válková (ANO), která v dubnu 2014 odvolala z čela Vězeňské služby Petra Dohnala a na jeho místo jmenovala Ondráška.

Ondrášek dříve uvedl, že po svém nástupu do funkce se stal nepohodlným určitým zájmovým skupinám a politikům, protože prohlásil, že prověří všechny zakázky Vězeňské služby a že bude usilovat o to, aby za jeho působení byly zakázky transparentní. V čele bezpečnostního sboru musel Ondrášek skončit počátkem loňského roku, když soudní rozhodnutí vrátilo do funkce jeho odvolaného předchůdce Dohnala.

(čtk)