Podnikatel Petr Sisák, je obviněný z manipulací při insolvencích Reprofoto: ČT

Sisák neuspěl se stížností proti opatřením nahrazujícím vazbu

Stíhaný podnikatel Petr Sisák neuspěl s ústavní stížností proti loňským opatřením nahrazujícím vazbu, zejména proti omezení styku s lidmi spjatými s kauzou Via Chem Group. O souhrnu opatření státní zastupitelství rozhodlo loni v dubnu. V ústavní stížnosti podnikatel poukazoval třeba na to, že omezení styku je formulováno příliš obecně, bez uvedení konkrétních jmen.

Podle usnesení Ústavního soudu však absence jmen ještě neznamená, že rozhodnutí je neurčité. „Přílišné lpění na konkrétním a individualizovaném vyjmenování všech zahrnutých osob by naopak představovalo nepřípustný formalismus, který by mohl dané předběžné opatření vyloučit z běžného používání,“ stojí v usnesení.

Sisák byl ve vazbě tři měsíce. Žalobce z Vrchního státního zastupitelství 25. dubna 2016 rozhodl o propuštění z vazby, zároveň stanovil kauci a zákaz styku s dlužníkem, věřiteli a insolvenčním správcem Via Chem Group. Poté zasáhl Vrchní soud v Praze, nařídil žalobci, aby o opatřeních nahrazujících vazbu rozhodl znovu. Státní zástupce i napodruhé uložil předběžné opatření zákazu styku, což umožňuje trestní řád.

Podle stížnosti státní zastupitelství nepřípustně rozšířilo zákonný účel institutu zákazu styku k Sisákově tíži. Ve stížnosti také stálo, že zákaz lze – vzhledem k jeho neurčitosti – teoreticky aplikovat i na jeho manželku a otce a že omezení mu komplikuje přípravu obhajoby.

V kauze společnosti Via Chem Group vznesla policie loni v lednu po razii v ústecké Spolchemii a u Krajského soudu v Českých Budějovicích obvinění z řady trestných činů – ze zvýhodnění nebo poškození věřitele, způsobení úpadku, zasahování do nezávislosti soudu, podvodu, praní špinavých peněz, pletich při insolvenčním řízení, podplácení, přijetí úplatku nebo účasti v organizované zločinecké skupině.

Případ souvisí hlavně s reorganizací Via Chem Group, jejíž zmanipulovaná insolvence byla podle kriminalistů potřeba, aby ústecká chemička zůstala pod vlivem miliardáře Sisáka. Stíhaný je i advokát Ivo Hala a dalších 12 lidí, k nimž později přibyla také bývalá českobudějovická soudkyně Marie Červinková.

(čtk)