Advokát Jiří Teryngel Reprofoto: ČT

Advokát Teryngel může i přes odsouzení dál vykonávat praxi

Pražský advokát Jiří Teryngel může dál dělat svoji práci. Představenstvo České advokátní komory (ČAK) ho nevyškrtlo ze seznamu advokátů v souvislosti s jeho odsouzením k tříleté podmínce. Uvedla to mluvčí ČAK Iva Chaloupková.

Teryngelovi hrozilo vyškrtnutí ze seznamu advokátů kvůli letité kauze Letka Team, která se týkala krácení daní při obchodech s cigaretami. Případ se týkal také Vladimíra Mošovského, Juraje Glasera a Marko Stehlíka, kteří loni v listopadu od soudu odešli s pravomocnými podmíněnými tresty od dva a půl do tří let.

Podle obžaloby skupina nezanesla do daňového přiznání některé příjmy z obchodů s cigaretami. Při jednom z obchodů v hodnotě tři čtvrtě miliardy korun na dani z přidané hodnoty podle obžaloby ošidili stát o 118 milionů korun.

Teryngel v případu vystupoval jako advokát, který pracoval pro firmu Letka Team. Vinu celou dobu odmítal. Před soudem uvedl, že plnil pokyny klienta. Bránil se také tím, že je viněn z věcí, které před devíti roky nebyly trestné.

Případ Letka Team se stal v roce 2007, jeho vyšetřování a soudy tak trvaly přes devět let. Teryngel byl nejprve zproštěn obžaloby. Podmínku dostal po zásahu Nejvyššího soudu, který případ vrátil podřízeným soudům k novému projednání.

Pokud advokát dostane podmíněný trest, tak o jeho dalším setrvání v advokátní komoře rozhoduje vždy její představenstvo. Kvůli Teryngelovi rozhodovalo v březnu. Podle Chaloupkové se členové představenstva s kauzou podrobně seznámili a zvážili všechny podstatné důvody ke svému rozhodnutí. „I s ohledem na to, že ani soud nepovažoval za nutné vyslovit JUDr. Teryngelovi zákaz výkonu advokacie v rozsudku, ze seznamu advokátů ho nevyškrtlo,“ sdělila Chaloupková. Zůstává tak dál advokátem.

Z minulosti jsou známé i další případy, kdy podmíněně odsouzený advokát nebyl z komory vyloučen. Takové rozhodnutí představenstva se týkalo například advokáta Kolji Kubíčka, který byl v roce 2006 odsouzen k dvouleté podmínce za 11 let staré vydírání svědka.

Teryngel v minulosti zastupoval řadu známých osobností a angažoval se v mnoha mediálně sledovaných kauzách. Vedl obhajobu někdejšího šéfa kladenské ocelárny Poldi Vladimíra Stehlíka, byl rovněž advokátem bývalého šéfa IPB Jiřího Tesaře a jeho náměstka Libora Procházky, ředitele vytunelované Kreditní banky Jana Peterky či podnikatele Tomáše Pitra.

(čtk)