Prezident Zeman a ministr spravedlnosti Pelikán při jmenování nových soudců Reprofoto: ČT

Přehledně: Kdo doplní české soudy? Většina přichází z „jiné právní praxe“

Doba, kdy většina kandidátů na soudce byla z řad justičních čekatelů, už je zřejmě u konce. V nejnovější etapě většina nováčků přichází „z jiné právní praxe“. Česká justice získala kompletní seznam 34 nových soudců, které by měl brzy jmenovat prezident Miloš Zeman. Na Městský soud v Praze přichází dva asistenti ústavních soudců. V návrhu jsou i dva kandidáti, kteří se do justice vrací a soudci už byli. Jeden z kandidátů se do justice vrací potřetí, dvakrát byl státním zástupcem. Soudcem se stane i asistent předsedy Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy. Seznam kandidátů poslal ministr spravedlnosti Robert Pelikán na Hrad tento týden.

Kompletní seznam kandidátů najdete zde.

Z pozice asistenta ústavního soudce Vojtěcha Šimíčka zamíří k Městskému soudu v Praze JUDr. PhDr. Štěpán Výborný, Ph.D. Výborný byl Šimíčkovým asistentem už na Nejvyšším správním soudu, od roku 2011 až dosud pracuje například pro Justiční akademii v Kroměříži, Ministerstvo vnitra, Ministerstvo kultury, Policii ČR a externě přednáší na Katedře ústavního práva a politologie Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Asistentem ústavní soudkyně, Kateřiny Šimáčkové, který má nově posílit soudcovský sbor Městského soudu v Praze, je i Mgr. Ing. Jan Kratochvíl, LL.M., Ph.D. Kratochvíl v minulosti působil i jako asistent poslance Ludvíka Hovorky (KDU-ČSL), v letech 2007 až 2009 byl členem Rady vlády pro lidská práva, od ledna do června 2009 byl členem týmu pro vládu Jižního Súdánu (právní výzkum týkající se arbitrážního sporu se súdánskou vládou o část hranice) a v letech 2009 až 2013 působil jako právník v české sekci Kanceláře Evropského soudu pro lidská práva. Kratochvíl je také odborným asistentem na Katedře ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Okresní soud v Karviné pravděpodobně posílí bývalý asistent předsedy Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy Mgr. Adam Walach. Roční asistentskou zkušenost u NSS v Brně má i JUDr. Ondřej  Szalonnás, který má zamířit na Okresní soud v Sokolově.

Asistentkou soudce Nejvyššího soudu byla 5 let Mgr. Magdaléna Šedivá, LL.M., která míří na Okresní soud v Náchodě. Okresní soud ve Svitavách má posílit další bývalá asistentka soudce Nejvyššího soudu, Mgr. Bc. Martina Šuláková.

Do justice se s pětiletou přestávkou v advokacii vrací JUDr. Ing. Daniel Prouza, Ph.D. Ten byl soudcem jmenován v prosinci 2001 a působil nejdříve na Okresním soudu v Českých Budějovicích a následně přešel ke Krajskému soudu V Českých Budějovicích, kde funkci vykonával až do své rezignace v roce 2012. Prouza je členem tří vědeckých společností, a to České národní skupiny Mezinárodní společnosti pro trestní právo (A.I.D.P.), Společnosti pro kriminalistiku a České kriminologické společnosti. Kromě členství ve vědecké radě Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích je členem Komise pro trestní právo Legislativní rady vlády ČR a člen Zkušební komise pro odborné justiční a odborné závěrečné zkoušky na Ministerstvu spravedlnosti. Od roku 2002 se věnuje i přednáškové činnosti, nejprve na katedře trestního práva Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně, nyní na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Do soudcovského taláru se opětovně vrací i Mgr. Ing. Martina Soudková, která byla nejdříve trestní soudkyní Okresního soudu v Klatovech a následně civilní soudkyní u OS v Rokycanech, a to v letech 2002 až 2007. Nyní se má stát soudkyní Okresního soudu Plzeň-jih.

Soudcem Obvodního soudu pro Prahu 9 se má stát bývalý státní zástupce Jan Sklenář. Ten působil ve státním zastupitelství v letech 2008 až 2014, kdy odešel do advokacie. V listopadu 2015 se však do státního zastupitelství zase vrátil a v současné době působí na OSZ Kladno.

Nejvíc nových posil – sedm – má zamířit ke Krajskému soudu v Brně. Po šesti soudcích přibude u krajských soudů v Plzni a Ústí nad Labem, pět bude působit u ostravského krajského soudu. Tři soudci posílí Krajský soud v Hradci Králové, dva Krajský soud v Praze a jeden v Českých Budějovicích. Čtyři noví soudci mají být podle návrhu přiděleni Městskému soudu v Praze.

(epa)