Soudní znalci čelí kritice kvůli posudkům v mediálně známých kauzách Ilustrační foto

Ministerstvo zrušilo trest pro znalce z kauzy zdravotní sestry z Rumburka

Ministerstvo spravedlnosti zrušilo trest pro znalce z kauzy zdravotní sestry z Rumburka a nařídilo věc znovu projednat. „Neobstojí kategoricky prezentovaný skutkový závěr, že ve znaleckém posudku byl učiněn nesprávný závěr o příčině smrti. Tuto formulaci nepodporuje žádný důkaz,“ stojí v desetistránkovém rozhodnutí ministerstva, které má k dispozici server iROZHLAS.cz.

O vyškrtnutí lékařů  Radka Matlacha a Jiřího Závodského ze seznamu znalců rozhodl letos v únoru předseda krajského soudu v Ústí nad Labem Luboš Dörfl.  Znalci došli k závěru, že bývalá zdravotní sestra Věra Marešová vraždila pacienty draslíkem. Jejich posudek vyvrátili další znalci. „(Krajský soud v Ústí nad Labem pozn. red.) opřel své rozhodnutí bezvýhradně o rozhodnutí soudu a závěry revizního znaleckého posudku a nekriticky z nich vycházel, aniž by se blíže zabýval otázkou, zda (Matlach, pozn. red.) jako znalec skutečně svým postupem naplnil skutkovou podstatu přestupku,“ konstatuje v dokumentu ministerstvo spravedlnosti.

Podle ministerstva dva odlišné, vzájemně neslučitelné znalecké závěry ještě bez dalšího nemusí znamenat, že jeden z nich je ‚non lege artis‘.

Věra Marešová čelila obžalobě z vražd šesti pacientů v nemocnici v Rumburku. Obžaloba byla opřená právě o posudek obou znalců. Jejich závěry nejprve odmítl posudek obhajoby a následně i revizní znalecký posudek, který v případu nechal vypracovat soud.

Znalci obvinění ze zmanipulovaných posudků odmítali od začátku.

(epa)