Podle poslance Bendy se ukazuje, jakou chybou bylo zavedení přímé volby prezidenta Foto: Facebook

Poslanci pokládají žalobu proti prezidentovi za spekulativní věc

Poslanci pokládají případnou ústavní žalobu proti prezidentovi za spekulativní záležitost. K šancím na potvrzení žaloby ve Sněmovně, pokud by ji horní komora podala, se vyjadřují opatrně. O ústavní žalobě proti prezidentovi Miloši Zemanovi mluví část senátorů v souvislosti s návrhem premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na odvolání ministra financí Andreje Babiše.

Návrh ústavní žaloby přijímá třípětinovou většinou přítomných senátorů horní komora. Zatímco dříve to byl jediný krok pro její podání, od zavedení přímé volby prezidenta musí s takovým postupem souhlasit rovněž ústavní většinou dolní komora. Stvrdit ji musí hlasy nejméně 120 z 200 poslanců.

„Je to hodně spekulativní. Zatím se nic, co by úplně vybočilo z rámce ústavy, nestalo,“ řekl dnes místopředseda frakce opoziční ODS Marek Benda. Pokud by prezident skutečně odmítl respektovat ústavu, Benda soudí, že třípětinová většina by se ve Sněmovně teoreticky najít dala. „Ale je to všechno ‚pokud by, pokud by‘,“ dodal Benda.

„Považuji to za čistou spekulaci,“ komentoval na dotaz celý proces možného podání ústavní žaloby místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM). Odhady kolem počtu hlasů se nezabýval. Opatrně se vyjádřil další místopředseda dolní komory Petr Gazdík (STAN, za TOP 09). „Uděláme vše pro to, aby prezident neporušoval zcela jasný bod ústavy, slibovali jsme jako poslanci řídit se ústavou a zákony. Za možnou považuji také kompetenční žalobu ze strany premiéra,“ řekl.

„Nad tím nechci spekulovat,“ odpověděl na dotaz o šancích možné žaloby předseda sněmovního ústavně-právního výboru Jeroným Tejc (ČSSD). Je podle něho fakt, že podle nynější úpravy ústavy je jednodušší získat hlasy pro vyhlášení války než pro návrh proti prezidentu republiky. „Obecně, pokud nebude změněna ústavní úprava, tak je složité jakéhokoli budoucího prezidenta postavit před Ústavní soud,“ podotkl Tejc. V současném konkrétním případě podle něho spíše přichází v úvahu kompetenční spor.

Z nynějších událostí by si politici měli odnést ponaučení, že přímá volba prezidenta byla chyba a je nutné se vrátit k volbě nepřímé oběma komorami Parlamentu, soudí Benda.

Předseda Senátu Milan Štěch v úterý oznámil, že pokud Zeman neodvolá Babiše do týdne, jeho kritici v horní komoře navrhnou nejpozději příští úterý projednání ústavní žaloby proti hlavě státu. Zeman chce rozhodnout až po návratu z Číny v polovině příštího týdne.

Žalobou pro hrubé porušení ústavy pohrozila Zemanovi už v pátek skupina 27 senátorů. Skupina se rozrostla podle úterních informací na 34 členů. V plném složení Senátu by pro návrh ústavní žaloby muselo hlasovat nejméně 49 členů horní komory.

(čtk)