V právním řádu České republiky jsou stovky nepotřebných zákonů Foto: archiv

Poslanci požádali policii a VSZ o spis kvůli vydání poslanců, nebylo jim vyhověno

Sněmovní mandátový a imunitní výbor výbor dnes opět přerušil projednávání policejní žádosti o vydání Josefa Novotného (za ČSSD) a Jaroslava Borky (KSČM) k trestnímu stíhání. Členům výboru vadí to, že nedostali od policie vyžádaný spis a že informace o zahájení stíhání byla zveřejněna tiskovou zprávou, aniž o vydání poslanců Sněmovna rozhodla.

Výbor kvůli tomu zve na příští zasedání policejního prezidenta Tomáše Tuhého a nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, řekla novinářům předsedkyně výboru Miroslava Němcová (ODS). Uskuteční se v úterý 6. června.

Členové výboru si chtějí kritizované záležitosti podle místopředsedy Martina Plíška (TOP 09) s Tuhým a se Zemanem vyjasnit. „Požádali jsme o doplnění vyšetřovacího spisu, nebylo nám vyhověno,“ konstatoval. Podle dalšího místopředsedy Matěje Fichtnera (ANO) je zvláštní, že policie poslala výboru se žádostí o vydání také usnesení o zahájení trestního stíhání. Policie usnesení obvykle vyhotovuje až potom, co Poslanecká sněmovna vysloví se stíháním souhlas, uvedl. Plíšek se pozastavil rovněž nad tím, že představitelé policie a státního zastupitelství pozvání na dnešek odmítli.

Před výborem se dnes k záležitosti vyjádřili Novotný i Borka. Policie je chce obvinit v případu machinací s dotacemi z Regionálního operačního programu Severozápad. „Je to celé vykonstruované, účelové,“ řekl novinářům Novotný, který dorazil na výbor i s advokátem Josefem Lžičařem. Někdejší hejtman Karlovarského kraje uvedl, že se mu klade za vinu, že měl prosazovat 40 procent celkové částky evropských dotací pro Karlovarský kraj a 60 procent pro Ústecký kraj. „U takové dohody jsem nikdy nebyl, nevím o ní. Nemyslím si, že by někdy prošla,“ řekl Novotný s poukazem na počty obyvatel obou krajů. „Cítím se naprosto nevinen a poškozen na jméně,“ dodal.

Borka uvedl, že záležitost nevnímá jako politickou. „Pokud někdo něco řekne, tak je třeba samozřejmě věci prověřit a prošetřit,“ řekl. Novotný byl podle Borky v jiné pozici, když byl členem výboru regionální rady, kdežto on sám byl členem hodnotící komise. „Nejde to dost dobře srovnávat,“ dodal.

Novotný ani Borka nebudou Sněmovně sdělovat, zda je má vydat, nebo ne. Rozhodnutí ponechají na dolní komoře. Oba jsou podezřelí z poškození finančních zájmů EU a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Jednoho z nich policie podezírá také ze zneužití pravomoci úřední osoby a účasti na organizované zločinecké skupině.

Kauza ROP Severozápad se týká evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. V případu je nyní obviněno 24 lidí, mezi nimiž jsou politici, vysocí úředníci a podnikatelé. V posledních letech už bylo několik lidí kvůli ovlivňování rozdělování dotací v tomto operačním programu odsouzeno.

Sněmovna rozhodovala v nynějším volebním období zatím o pěti poslancích, které chtěla policie stíhat. V jednom případě byl verdikt záporný.

(čtk)