Zdravotnické prostředky u Ústavního soudu: budou platit zdravotní pojišťovny miliardy navíc?

Ústavní soud dnes projedná ve veřejném zasedání pléna návrh skupiny senátorů na zrušení části zákona 48/1997, o veřejném zdravotním pojištění, podle které zdravotní pojišťovny postupují při hrazení zdravotnických prostředků. Veřejné projednání není obvyklé. Ve zdravotnictví jsme ho zatím zažili pouze jednou, v roce 2008, kdy nakonec ústavní soudci zamítli návrh ČSSD na zrušení poplatků. Když pak v roce 2012 poplatky (ovšem oproti roku 2008 navýšené) částečně zrušili, obešlo se to bez veřejného projednávání. Ústavní soud může nyní posloužit jako katalyzátor odkládaných legislativních změn, ale také může svým rozhodnutím zkomplikovat práci zdravotním pojišťovnám a prodražit úhrady dotčených výrobků. VZP varuje, že by její výdaje mohly vzrůst o miliardy korun. To ovšem platí v případě, že by Ústavní soud pouze zrušil paragraf, který hovoří tom, že pojišťovna hradí zdravotnické prostředky v ekonomicky nejméně náročné variantě a nedal možnost najít nějaké rozumné východisko. Obvykle však poskytuje lhůtu, do které musí zákonodárci dát zákon do souladu s ústavou a samotným regulacím nebrání.

 

„Záleží samozřejmě na Ústavním soudu, jak rozhodne a jestli shledá současnou úpravu za nedostatečnou. VZP zastává názor, že úprava v rozporu s Ústavou není. Zrušení ustanovení o použití ekonomicky nejméně náročné varianty by znamenalo navýšení výdajů v řádu miliard korun, a to na dražší prostředky, i když by se léčebného účelu dalo dosáhnout levnější variantou,“ řekl Zdravotnickému deníku náměstek ředitele VZP Petr Honěk, který bude dnes pojišťovnu na veřejném jednání pléna Ústavního soudu hájit.

Mluvčí soudu Miroslava Sedláčková již dříve sdělila ČTK, že se chce plénum seznámit se stávající praxí zdravotních pojišťoven. Právě proto se nejspíš uskuteční veřejné jednání s dokazováním, ač jinak soud zpravidla svolává jen veřejné vyhlášení nálezu. Jádro problému je podobné, jako už Ústavní soud řešil u poplatků, nebo nadstandardů. Je to hledání odpovědi na otázku co všechno a jak podrobně má být napsáno v zákonech a co je možné nechat ve volnějším režimu tak, aby stát (a pojišťovny) mohl účinně a pružně regulovat trh v zájmu zachování finanční stability celého systému. Na jedné straně stojí práva pacientů, ale i výrobců a dodavatelů, na…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit