Mezi povýšenými je i ředitel VS Petr Dohnal Foto: Hrad.cz

Zeman vyhověl Pelikánovi. Na druhý pokus povýšil ředitele Vězeňské služby

Česká armáda má první generálku. Na Pražském hradě se jí dnes stala po jmenování prezidentem Milošem Zemanem dosavadní plukovnice Lenka Šmerdová. V armádě má na starosti nábor a je poradkyní náčelníka generálního štábu. Šmerdová se stala i první plukovnicí české armády. Prezident povýšil i další vojáky, veterány, hasiče a pracovníky Vězeňské služby.

Vyšší generálské hodnosti se dočkal ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal. Vláda jej navrhovala povýšit i loni v říjnu, Zeman ale návrhu nevyhověl. Důvod neuvedl, podle spekulací to bylo kvůli postoji ministra spravedlnosti Roberta Pelikána při návštěvě dalajlamy. Povýšen byl i náměstek Dohnala Simon Michailidis. I jeho Zeman odmítl povýšit v říjnu.

Zeman celkem povýšil 15 lidí včetně čtyř veteránů z druhé světové války. Vyšší generálskou hodnost získal jeden z posledních žijících pilotů bojujících v britském stíhacím letectvu za druhé světové války Emil Boček. Dosavadní brigádní generál se stal generálmajorem. Z plukovníků do hodnosti brigádní generál byli povýšeni bojovník z východní fronty Václav Kuchynka a piloti britské RAF Pavel Vranský a Miroslav Antonín Liškutín. Oceněni byli za hrdinství.

Do hodnosti brigádních generálů bylo dnes povýšeno pět vysokých funkcionářů policie, hasičského sboru a celní správy. Jsou jimi náměstek policejního prezidenta Petr Petřík, ředitel pražské policie Miloš Trojánek, generální ředitel Generálního ředitelství cel Milan Poulíček, náměstek generálního ředitele hasičů Josef Slavík a ředitel plzeňských hasičů František Pavlas.

Kromě Šmerdové Zeman povýšil i další vojáky. Vyšší hodnost má po dnešním dni zástupce velitele vzdušných sil Petra Hromka, ředitel Agentury komunikačních a informačních systémů František Ridzák a zástupce velitele Pozemních sil Ivo Střecha.

(čtk)