O azyl v EU žádá stovky tisíc lidí Foto: archiv

Advokátka Soudu EU: Žádosti o azyl měly řešit i nehraniční státy unie

Žádosti o azyl v nedávné migrační krizi měly řešit také ty státy, v nichž byly tyto žádosti podány, a nikoli pouze země, do kterých vstoupili migranti přicházející do Evropské unie nejdříve. Ve svém stanovisku to dnes uvedla generální advokátka unijního soudu Eleanor Sharpstonová. Pokud by vyřízení všech žádostí o azyl bylo jen na několika málo hraničních zemích, existovala by reálná hrozba, že se jednoduše nebudou schopny s krizovou situací vypořádat.

„To by následně mohlo uvrhnout členské státy do situace, kdy by nebyly schopny plnit své povinnosti podle unijního a mezinárodního práva,“ upozornila Sharpstonová. Názor generálního advokáta je doporučením pro konečné rozhodnutí evropského soudu, soudci se však tímto názorem nemusí řídit.

Země Evropské unie nyní už přes rok diskutují o návrhu na reformu celého systému, kterým se azylová řízení v EU řídí. Státy se ale na věci nemohou shodnout, spor trvá především nad plánem na trvalý mechanismus přerozdělování žadatelů o azyl, který by v krizi právě nejzatíženějším zemím mohl ulevit. Česká republika a další státy ze středu a východu unie ale podobné řešení tvrdě odmítají. O posledním vývoji – či spíše o nulovém posunu názorů v celé věci – budou v pátek diskutovat ministři vnitra zemí unie v Lucemburku.

(čtk)