Bývalý soudce Jelínek dostal za podvod podmínku, původně měl jít do vězení na 2,5 roku

Bývalý litoměřický soudce Ladislav Jelínek dostal za podvod podmínku. Původně měl jít do vězení na 2,5 roku, rozsudek ale kladenský soud tento týden musel přehodnotit kvůli chybám, upozornil dnes server www.irozhlas.cz. Rozsudek zatím není pravomocný.

Jelínek dostal nižší trest na základě letošního rozhodnutí Nejvyššího soudu, který smazal předchozí rozsudek v jiné kauze. Původně byl Jelínek v Kladně souzen s tím, že už ho Krajský soud v Hradci Králové pravomocně potrestal podmínkou za to, že si nechal slíbit láhev whisky a za to nabídl urychlení soudního jednání případů jeho kolegy Josefa Knotka. Kladenský soud pak proto přistoupil k nepodmíněnému trestu, když řešil Jelínkovu žádost o úplatek za ovlivnění některých soudních řízení u jeho kolegy, což se ale nikdy nechystal uskutečnit.

V Kladně si proto loni Jelínek vyslechl nejprve trest tři a půl roku ve vězení a pokutu 90.000 korun, letos v březnu Krajský soud v Praze trest o jeden rok snížil. V dubnu Nejvyšší soud kvůli závažným chybám, například nevyhlášení části rozsudku v soudní síni nebo špatné právní kvalifikaci, zrušil všechny tresty v kauze Jelínkova kolegy Knotka, tedy i Jelínkův. Případ vrátil k novému projednání k Okresnímu soudu v Jičíně.

Jelínkovi tento týden kladenský soud uložil podmínku. „Trest nebyl ukládán v souhrnu s původním odsouzením, které zrušil Nejvyšší soud. To znamená, že na obžalovaného muselo být pohlíženo jako na netrestanou osobu a nepodmíněný trest tak nepřipadal v úvahu,“ uvedl státní zástupce Radim Dragoun.