Plénum Ústavního soudu Foto: Mediafax

Český Ústavní soud bude tři roky předsedat evropské konferenci

Ústavní soud ČR bude následující tři roky předsedat Konferenci evropských ústavních soudů. Potřebnou podporu získal minulý týden na kongresu v Batumi v Gruzii. Z úspěšné kandidatury plyne právo uspořádat podobný kongres v roce 2020 v Česku, uvedl soud na svém webu.

Konference evropských ústavních soudů vznikla v Dubrovníku v roce 1972. Sdružuje zástupce 40 evropských ústavních nebo podobných soudů provádějících ústavní přezkum.

Konference pořádá v pravidelných intervalech kongresy, čímž podporuje výměnu informací a sdílení názorů na aktuální problémy. Kromě toho také přijímá opatření na posílení nezávislosti ústavních soudů a věnuje pozornost ochraně lidských práv.

V Evropě existuje řada problémů, jimž musí v současnosti národní ústavní soudy čelit, a to včetně oslabování jejich pravomocí a zásahů do funkční a institucionální nezávislosti, uvedl na webu Ústavního soudu vedoucí vnějších vztahů Vlastimil Göttinger.

V době svého předsednictví se Česko chce zasadit o prosazování myšlenek nezávislého a odborně fundovaného ústavního soudnictví.

(čtk)