Dušan Navrátil Foto: NBÚ

Navrátil povede nový úřad pro kyberbezpečnost, schválila vláda

Ředitelem nově vznikajícího Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost bude bývalý šéf Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Dušan Navrátil. Na twitteru o tom informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Jméno současného zmocněnce pro kybernetickou bezpečnost, které navrhl premiér, dnes schválila vláda. Úřad legislativně vznikne k 1. srpnu vyčleněním z NBÚ, bude se zabývat mimo jiné ochranou utajovaných informací v informačních a komunikačních systémech.

Sobotka potvrdil, že Navrátila do čela úřadu navrhne, když jeho jméno podpořil před 14 dny sněmovní výbor pro bezpečnost. Poslanci následně také podpořili záměr, aby úřad měl vlastní rozpočtovou kapitolu. Letos by měly jeho výdaje činit zhruba 214 milionů korun. Návrh předpokládá, že získá 183 milionů korun z rozpočtu NBÚ a dalších 31 milionů z nespotřebovaných výdajů.

Navrátil opustil v únoru po deseti letech místo ředitele NBÚ a byl jmenován vládním zmocněncem pro kybernetickou bezpečnost. V čele NBÚ ho nahradil bývalý šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiří Lang. Také Navrátil před příchodem do NBÚ působil v BIS, kde byl náměstkem ředitele pro analytiku. V letech 1996 až 1998 byl poslancem za ODA.

Z dosavadních agend NBÚ bude nový úřad řešit kybernetickou bezpečnost, část problematiky ochrany utajovaných informací v informačních a komunikačních systémech, kryptografickou ochranu či neveřejné služby v rámci družicového systému Galileo.

Kybernetický úřad bude sídlit v Brně. Loni v listopadu vláda rozhodla, že úřad vytvoří v Brně – Černých Polích z části původních kasáren novou budovu centra kybernetické bezpečnosti s kapacitou až 400 pracovníků. Výstavba by se měla uskutečnit v letech 2018 až 2023.

(čtk)