Ministr spravedlnosti Robert Pelikán Foto: MSp

Mluvčí Unie státních zástupců: Vhodný čas pro stíhání politika neexistuje, Pelikánova slova neměla nikdy zaznít

Není žádná vhodná doba pro trestní stíhání politika. Kauza Čapí hnízdo není jen záležitostí policie, ale dozoruje ji státní zástupce z Městského státního zastupitelství. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) poskytl podle mluvčího Unie státních zástupců (USZ) Ondřeje Šťastného nešťastný rozhovor a slova o účelovosti jednání policie z jeho úst neměla nikdy zaznít.

Pelikán v rozhovoru pro Respekt prohlásil, že policie nemohla mít žádný rozumný důvod, aby žádala o zbavení imunity šéfa Hnutí ANO Andreje Babiše a předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka právě nyní. „Já nepotřebuju žádná další fakta, krom toho, že policie to udělala po roce a půl vyšetřování před volbami,“ řekl. Jediným možným důvodem podat žádost před volbami podle něj je ovlivnění hlasování.
„To jsou slova, která by z úst ministra spravedlnosti České republiky nikdy neměla zaznít. Ministr spravedlnosti je jedním z vrcholných představitelů výkonné moci a každé takovéhle prohlášení, nadto prohlášení bez jakýchkoli důkazů, bez znalosti spisu, tu věc obrovsky politizuje. A státní zastupitelství ani policie nemají být politizovány, ty mají postupovat striktně podle zákona,“ uvedl mluvčí Unie státních zástupců Ondřej Šťastný v rozhovoru pro DVTV.

Mluvčí USZ Ondřej Šťastný /Repro ČT

Zdůraznil, že policie ze zákoná má povinnost zahájit trestní stíhání v ten okamžik, kdy se domnívá, že pro to má dost důkazů.
Z toho logicky vyplývá, že žádná vhodná doba pro stíhání politika neexistuje. Šťastný také podotkl, že celé stíhání není akcí policie, ale i dozorujícího státního zástupce. V tomto případě jde o Jaroslava Šarocha z Městského státního zastupitelství v Praze.

Šťastný opět odmítl, že by informace z živých spisů prosakovaly do médií skrz státní zástupce. Systém státního zastupitelství je podle něj zdravý a snaha politiků ho například změnami legislativy  „zahnat do kouta“ ukazuje, že nezávislé státní zastupitelství je pro politiky nepříjemné.

Podle mluvčího USZ nelze říci, u koho je největší riziko úniků ze spisů. Podotkl ovšem, že jakmile se spis dostane do rukou obviněného a obhájce, ztrácí nad ním orgány činné v trestním řízení jakoukoliv kontrolu.

(epa)