Teplický soudce Čapek Reprofoto ČT

Kárný senát snížil soudci Čapkovi kvůli nezákonné vazbě plat o 15%, soudce zváží ústavní stížnost

Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) dnes snížil teplickému soudci Miroslavu Čapkovi plat o 15 procent na čtyři měsíce. Čapek rozhodl o vazbě, pro kterou nebyly zákonné důvody, muž podezřelý ze dvou trestných činů v ní pak strávil necelé dva týdny. Podle advokáta Stanislava Balíka zváží soudce ústavní stížnost.

Kvůli tomuto případu už kárný senát v minulosti na měsíc snížil plat o deset procent teplické žalobkyni Zuzaně Leitmannové. Podle dnešního rozhodnutí Čapek její návrh na uvalení vazby řádně nepřezkoumal. Čapek se jednání kárného senátu nezúčastnil. O případu Česká justice už podrobně informovala.Státní zástupkyně, která měla mylně jednání muže za trestné, pro dotyčného navrhla vazbu, kterou soudce Čapek potvrdil. Státní zástupkyně byla již kárně potrestána, neboť nerozpoznala, že podle trestního zákona nemohou uvedené skutky naplnit skutkovou podstatu žádného trestného činu. Hájila se atmosférou vražd v Teplicích a v Praze u Tesca i tlakem médií, jak už dříve informovala Česká justice.

Soudcova chyba je vážnější než u státní zástupkyně
Rozhodnutím o srážkách z platu dnes kárný senát plně vyhověl předsedovi Okresního soudu v Teplicích Janu Tichému. Čapkovo pochybení je podle Tichého závažnější než chyba žalobkyně, protože právě soudce je konečným garantem zákonnosti.

„Porušil povinnosti soudce, porušil je zaviněně, a porušil tak důvěru v nezávislé, nestranné a zároveň odborné rozhodování soudů,“ řekl dnes na Čapkovu adresu Tichý. „Takováhle věc se prostě stane, samozřejmě žádný soudce není stroj, každý může pochybit,“ reagoval Čapkův advokát Stanislav Balík. Více však zdůrazňoval svůj názor, že Tichý promeškal lhůtu pro podání kárné žaloby, Čapkovu chybu prý totiž mohl zaznamenat mnohem dřív, dokonce nahlížel do usnesení a protokolu. Kárný senát ale nakonec dospěl k závěru, že Tichý lhůtu dodržel – nejsou důkazy, že by o chybě věděl dřív.

Soudce, který rozesílal přepisy rozhovorů senátora Kubery

Muž skončil ve vazbě kvůli podezření z ohrožování výchovy dítěte, což spočívalo v zaslání explicitní fotky vlastního těla 14leté dívce, a také kvůli přípravě jejího únosu. Jednorázové zaslání nemravného snímku však není natolik závažným prohřeškem, aby vyžadovalo stíhání a vazbu. Ani přečin únosu nebyl v dané situaci trestný, protože zůstal ve stádiu příprav.

Muž se dostal na svobodu po zásahu dozorové státní zástupkyně. Stíhání zrušila a dala pokyn k propuštění.

Pětapadesátiletý Čapek je zkušený trestní soudce. „Tím spíše měl rozpoznat, že zákonné podmínky pro vzetí do vazby zcela zjevně nebyly dány,“ uvedl předseda kárného senátu Jakub Camrda.

V 90. letech byl soudce Čapek také poslancem, poté se vrátil do taláru. Kárný senát mu před časem snížil plat o deset procent na čtvrt roku za to, že v první den komunálních voleb rozeslal e-mailem na tři desítky adres fiktivní přepisy údajných rozhovorů teplického primátora Jaroslava Kubery (ODS), které sám dostal z jiného zdroje.

Loni ho kárný senát zprostil obžaloby, která mu vytýkala například tón dopisu někdejšímu předsedovi okresního soudu. Stěžoval si v něm na kolegu a poukazoval na údajně nerovný přístup vedení ústeckého krajského soudu

(čtk, ire)