Foto: archiv

Policisté zadrželi cizince, který je bezpečnostní riziko pro celý Schengen

Mladoboleslavští policisté dnes krátce po půlnoci na autobusovém nádraží v Mladé Boleslavi zadrželi třicetiletého cizince, na kterého je vydán mezinárodní zatykač a má zakázaný vstup do schengenského prostoru. Policejní mluvčí Lucie Nováková nespecifikovala mužovu národnost, podle zpravodajského webu Tíseň.tv jde o muže původem z Íránu.
Mladoboleslavští policisté muže předali cizinecké policii, která případ dál vyšetřuje.

„Policisté muže zadrželi v rámci běžné kontroly osob, tento muž se sám přihlásil na místě policistům, následnou lustrací se zjistilo, že jde o člověka, který má zákaz vstupu do schengenského prostoru,“ řekla ČTK Nováková. Tíseň.cz uvedla, že „podle dostupných informací je muž evidován jako velké bezpečnostní riziko pro celý schengenský prostor“. Mezinárodní zatykač na něj byl podle webu vydán v Norsku.

Až do dnešních dopoledních hodin byl cizinec umístěn v cele předběžného zadržení na obvodním policejním oddělení, poté muže převzala cizinecká policie, která ho převezla na služebnu do Mělníka.

Schengenské dohody vytvářejí prostor bez vnitřních hranic, tzv schengenský prostor. V něm mohou jeho obyvatelé cestovat bez hraničních kontrol a jehož členské země spolupracují v otázkách vnitra a justice. Společné státní hranice členských zemí lze překračovat kdekoli, s výjimkou národních omezení (například národních parků či chráněných krajinných oblastí).
(čtk)