Pražské Václavské náměstí Foto: wikipedia

Náměstí zůstanou ve svátek prázdná, strany i občané rezignují na shromažďovací právo

Ještě před dvěma lety bylo na svátek založení Československé republiky 28. října tolik ohlášených shromáždění, že v Praze došla náměstí a občanské průvody se musely o místa dělit v různých časech. Loni se konal protest proti Miloši Zemanovi kvůli strýci Bradymu. Letos zůstanou až na výjimky náměstí prázdná. Kromě ČSSD se k založení samostatné republiky nepřihlásila s výjimkou Republikánů žádná politická strana.

Ještě před dvěma lety 28. října 2015 využili občané a politické strany státního svátku ke shromážděním oslavným i protestním: Protestovalo se proti sledování příjmů tržeb podnikatelů on line EET, proti zákazu kouření v restauracích, proti kontrolnímu hlášení, za vystoupení V4 z Evropské unie, proti NATO, za suverénní Českou republiku i za monarchii. Prostřednictvím shromažďovacího práva však čeští protestující občané nedosáhli dodnes ničeho.

Celkový pohled na demonstranty z 28. října 2015 Ilustrační foto: Irena Válová

U TGM bude prázdno

V soboru 28. října 2017 jakoby navíc rezignovali i vlastenci a republikánští příznivci České republiky – s jedinou výjimkou, kterou jsou Republikáni Miroslava Sládka. Tato strana ve středu ohlásila sobotní hodinové shromáždění u sochy sv. Václava na Václavském náměstí jako vzpomínku na založení ČSR s názvem pietní akt. Očekávaná účast je 100 osob.

Prázdno bude letos i u pomníku zakladatele republiky Tomáše G. Masaryka na Hradčanském náměstí. Jedinou akci na toto místo ohlásila Česká strana sociálně demokratická už na pátek 27. října 2017.

Tradičně se 28. října sejdou Monarchisté, kteří vzpomenou naopak na monarchii pochodem od 14,00 hodin rovněž od sochy sv. Václava.

Na Václavské náměstí má rovněž ohlášený pochod Aleš Hodina, ovšem jde o akci za „ukradené děti“. Na Křižovnické náměstí pak paní Miroslava Potočková ohlásila výměnu názorů na porušování lidských práv v Číně.

Strany se letos k Československé republice nehlásí

Jediná akce s větší účastí se bude konat od 17,00 hodin na Staroměstském náměstí. Pod názvem Oslava vzniku Československé republiky ji ohlásil spolek Politika a svědomí, který má v podtitulu „Havel navždy“. „V letošním roce uplyne 99 let od vzniku samostatného Československa. Vzhledem k tomu, že tento den chápeme jako příležitost připomenout si význam svobody a demokracie, chceme svátek 28. října důstojně oslavit. Zároveň považujeme za důležité dát najevo, že naše země patří na Západ,“ uvádí k programu spolek.

Hvězdy zmizelých Židů instalované v chodníku na Masarykově náměstí v Třeboni. První patří otci Jiřího Brady, Karlovi Brady – Metzlovi. Foto: Petr Stříbrný

Tuto akci loni na Staroměstském náměstí produkovala firma Kudykam prezidentského kandidáta Michala Horáčka jako protest proti oficiální oslavě na Hradě, kde od prezidenta republiky Miloše Zemana nedostal medaili strýc ministra kultury Daniela Hermana pan Jiří Brady. Tohoto protestu proti prezidentovi  Zemanovi se loni zúčastnili politici Petr Vokřál za ANO11, Miroslava Němcová za ODS, Marian Jurečka za KDU-ČSL nebo Petr Gazík ze strany Starostové a nezávislí. Shromáždění občanů po veselici na náměstí pak večer táhlo „na Hrad“. Letos tažení na Hrad zatím v programu  není.
K oslavě založení samostatné Československé republiky se letos nepřihlásila kromě ČSSD a Sládkových Republikánů žádná další politická strana a kromě Politiky a svědomí ani žádné další občanské uskupení nebo hnutí.

Irena Válová