Uvnitř budovy Ústavního soudu Foto: ÚS

Ústavní soud bude kvůli opravám vyhlašovat nálezy jinde

Ústavní soud kvůli další etapě rekonstrukce uzavřel na rok sněmovní sál a obě senátní jednací místnosti. Nálezy budou soudci vyhlašovat v náhradních prostorách, a to patrně až do září příštího roku. Volba padla na Konferenční sál ve druhém podlaží a další místnost v přízemí.

„Oba tyto prostory byly upraveny tak, aby vyhovovaly pro veřejné vyhlášení nebo jednání. V Konferenčním sálu bude možné zajistit také veřejné jednání pléna Ústavního soudu,“ uvedl ředitel soudní správy František Konečný

Pokud bude soud očekávat větší zájem veřejnosti nebo vyšší počet účastníků řízení, je předběžně dohodnutý s Fakultou sociálních studií Masarykovy univerzity na pronájmu její auly. Fakulta sídlí taktéž v Joštově ulici, od Ústavního soudu ji dělí jen budova evangelického kostela.

Budova někdejšího Zemského stavovského domu, jinak cenné památky na moravskou samosprávu ze 70. let 19. století, prodělává postupnou rekonstrukci. Nejviditelnější je nová fasáda.

Zatím není jasné, kolik peněz soud na rekonstrukci svého sídla vynaloží. Investiční akce je rozložená do několika let. Financování z rozpočtu je průběžné a celková částka bude známá až po dokončení rekonstrukce, uvedla už dříve mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Budova vznikla pro potřeby moravské sněmovny. V architektonické soutěži zvítězili vídeňští autoři Anton Hofft a Robert Raschka. Jejich návrh slohově čerpá ze zkušeností a poznatků severoitalské renesance.

(čtk)