Demonstrace 17. listopadu budou proti fake news, Hradu, Bruselu i vysávání lidí prací

Celkem jedenáct shromáždění na pražské Národní třídě, která se zde buď konají nebo tudy projdou, je zatím ohlášeno na letošní 17. listopad. Toto datum připadne stejně jako v listopadu 1989 na pátek. Na největší akci promluví za vítěze revoluce jako řečníci například Tomáš Sedláček, Petr Pithart, Karel Janeček, Martin Putna. Souběžně se odehrají lidové demonstrace porobených, a to proti agentům Bruselu i proti režimu založeném na vysávání lidí pod názvem „Žít, ne dřít“. Boj neskončil, vzkazují.

Práva shromažďovacího využijí občané i v dalších městech v ČR. Jedním z největších organizátorů a svolavatelů je platforma Festival svobody, v rámci které nevládní organizace svolávají několik akcí v Praze a dalších městech: v Českých Budějovicích, Písku, Zlíně, Karlových Varech, v Plzni, Sokolově, Děčíně a dalších městech.

Jen v Praze se pod platformou Festivalu svobody odehraje od deváté hodiny ráno až do jedenácté v noci rovnou šest událostí: Mimo jiné Korzo na Národní pořádané spolkem Díky, že můžem, Koncert pro budoucnost na Václavském náměstí a dva průvody Sametové posvícení pořádané iniciativou FÓR-UM a průvod Pravda nemá alternativu pořádaný iniciativou Proti projevům nenávisti.

O celou akci zatím projevilo zájem několik tisíc fanoušků a účastnit se chce asi tisícovka. Největší účast odhadují pořadatelé na koncertu v horní části Václavského náměstí, který má navštívit 30 000 lidí.

Budíky mají znovu probudit občanskou společnost

Hned ráno začne na Albertově od 9:00 začne celodenní studentské uctění památky 17. listopadu. Ve 13:00 odstartuje pouliční program na Národní třídě, ve 14:00 a 18:00 jsou v plánu pietní akty. Od 13:30 satirický karneval Sametové posvícení, který se vydá z Náměstí republiky přes Karlův most, Kampu a Václavské náměstí zpět na náměstí Republiky (do 18:00). Ve 14:00 akce na Hradčanském náměstí, na kterou naváže průvod přes Čechův most na Václavské náměstí. V 16:00 začíná shromáždění na Václavském náměstí, kde ve 19:30 organizátoři plánují rozeznít budíky, které mají symbolicky probudit občanskou společnost.

V 16:30 festival vyvrcholí Koncertem pro budoucnost na Václavském náměstí. Během koncertu promluví Tomáš Sedláček, Petr Pithart, Daniel Kroupa, Mikuláš Kroupa, Karel Janeček nebo Václav Němec.

Celý program všech akcí Festivalu svobody pro Prahu i ostatní města ČR včetně rozpisu časů, míst a tras lze najít zde.

Proti Hradu, za lidi různé barvy kůže, za postižené

Proti hoaxům, polopravdám a fake news půjde v rámci festivalu průvod s názvem Pravda nemá alternativu: „A za pravdou je nutné si stát i dnes. Velké množství alternativních médií, předvolební kampaň i vrchní představitelé našeho státu nás dovedli do situaci, kdy je tento postoj nutné hlásat hlasitěji a hlasitěji, aby přehlušil lži, výmysly, hoaxy, polopravdy a fake news,“ uvádí pořadatel v pozvánce.

Iniciativa shromáždí lidi, kteří nesouhlasí s projevy Hradu a poslanců: „Co hůře, toto překrucování faktů je cílená proti skupinám lidí, na základě kolektivní viny. Proti lidem, na základě jejich barvy kůže, sexuální orientace, víry či postižení. Je cíleno i proti dětem nebo lidem, kteří se sami nemohou bránit. A co hůře, když se tyto dezinformace ozývají i z Hradu, či poslanecké sněmovny. Co hůře, když na šíření dezinformací mají zájem i politici, aby oslabovali demokracii v této zemi. Co hůře, když pár stovek kilometrů za hranicemi obsadil totalitní stát území jiného státu a na základě lží, překrucování, fake news považuje dané území za svoje,“ vysvětluje iniciativa důvody pochodu, kterého se zatím chtějí účastnit dvě stovky lidí.

Trasa průvodu, který začne v 15,00 hodin vede z Újezdu přes Malostranské náměstí na Hradčanské náměstí a přes Karlův most na Národní  na Václavské náměstí na začátek koncertu od 16,00 hodin. Na akci promluví například Martina C. Putny, Hayato Okamury nebo Michala Berga.

Iniciativa Bez komunistů mezitím od 17,00 hodin uspořádá lidský řetěz a úchope k památníku na Újezdě. Iniciativa očekává účast jedné tisícovky lidí.

Poražení vzkazují: Boj neskončil!

Pod názvem Společně za republiku pak ohlásila shromáždění občanů „na podporu skutečné demokracie, proti diktátu Bruselu a jeho domácím agentům“ Národní demokracie. Shromáždění začíná na Náměstí republiky v 15,00 hodin. Očekávaná účast podle ohlášky je 10 000 lidí.

Kritiku polistopadových poměrů spustí na Můstku Dělnická strana sociální spravedlnosti od 14,00 hodin, průvod půjde přes Národní na Staroměstské náměstí pod názvem „Den národní jednoty“. Očekávaná účast je asi 400 osob.
Proti kapitálu, vlastnictví médií, proti ubohým mzdám a nejistotě půjdou lidé od 14,00 hodin rovněž z náměstí Republiky. Akce s názvem Žít, ne dřít se nazývá neoslavou 17. listopadu 1989:  „Sice nám přinesl demokracii a svobodné volby, ty však vyhrává ten, kdo si může dovolit koupit média a zaplatit velkolepou volební kampaň. Sice můžeme svobodně pracovat, ale jedině pod tlakem neoliberalismu, často za mzdu, která sotva pokryje měsíční náklady, bez jistot dlouhodobých smluv,“ uvádí k tomu pořadatel.

Demonstraci za svobodnou práci Žít, ne dřít společně pořádají Mladí zelení, kteří jsou zaměření na sociální spravedlnost, antikapitalistická Socialistická Solidarita a křesťansko-feministické ekumenické uskupení RFK.

Průvod proti kapitálu má projít touto trasou: Náměstí Republiky – Na Příkopě – Hybernská – Dláždění – Senovážné náměstí – Jindřišská – Vodičkova – Lazarská – Spálená – Ostrovní – Voršilská – Národní – Karoliny Světlé – Bartolomějská – Na Perštýně – Martinská – Uhelný trh – Perlová – Jungmannova – Jungmannovo náměstí

Akce je podle prohlášení pořadatelů věnována všem, kteří trpí v současné nespravedlivé, nedemokratické společnosti, která nevychází vstříc potřebám lidí:  „My proto neoslavujeme, ale vzkazujeme, že boj o demokracii neskončil! Práce, produktivita a nekonečný růst se sice staly ústředními tématy dnešní společnosti. My ale nechceme žít ve společnosti, která přeje jen nejbohatším a nejúspěšnějším, která se neřídí podle potřeb lidí, ale podle potřeb kapitálu. Považujeme za nepřípustné, aby lidé, kteří celý den v těžkých podmínkách pracují, neměli přístup k důstojnému bydlení. Nepřipadá nám normální, aby se kdokoli vracel z práce v takovém stavu, aby neměl energii užít si volného času, setkat se se svými blízkými anebo dokonce vychovávat vlastní děti. takovém stavu, aby neměl energii užít si volného času, setkat se se svými blízkými anebo dokonce vychovávat vlastní děti,“ upozorňují na neblahý stav společnosti po takřka třiceti letech organizátoři.

Irena Válová