Zemřel bývalý soudce Vlastimil Matula Reprofoto: ČT

Zemřel bývalý kladenský soudce Vlastimil Matula

Zítra měl bývalý kladenský soudce Vlastimil Matula opět stát před soudem. Městský soud v Praze měl řešit jeho odvolání kvůli tomu, že měl coby stážista na ministerstvu spravedlnosti nadržovat zlodějům. Podle dobře informovaných zdrojů České justice však bohužel Vlastimil Matula o víkendu zemřel. Měl dlouhodobé problémy se srdcem. Jeho advokáti tak budou žádat o zastavení trestního řízení.

Na konci června Matulu opět k odsoudil Obvodní soud pro Prahu 2, tentokrát k roční podmínce s dvouletou zkušební dobou. Rozsudek tehdy označil za skandální. Ústavní soud totiž předtím verdikty obecných soudů shodil a podle Matuly soudkyně Mária Petrovková jeho nález při svém rozhodování nerespektovala. Původně Matula dostal trest 18 měsíců se zkušební dobou na tři roky. Česká justice případ dlouhodobě sledovala.

Bývalý soudce při neformálních rozhovorech s Českou justicí uváděl, jak je na celé věci nejtěžší, že se neúnosně protahuje. „Zaskočilo mě, že hlavní líčení bude pokračovat až za tři měsíce, což je poměrně dlouhá doba,“ postěžoval si například v únorovém rozhovoru ve kterém hovořil i o tom, jaké to je sedět na lavici obžalovaných.

Eva Paseková