Miroslav Pelta Reprofoto ČT

Prohřešky soudců: Pytloun čelí kárné žalobě, Mašínová měla jít podle policie „na ruku“ Peltovi

Soudce pražského městského soudu Jaroslav Pytloun čelí kárné žalobě v souvislosti s promlčením trestního stíhání obžalovaných advokátů Karla a Lenky Hnilicových. Žalobu podal předseda soudu Libor Vávra, který svému podřízenému vytýká nedůsledný přístup. Zároveň však navrhl, aby kárný senát Pytlouna nijak nepotrestal. Návrh na kárné řízení zamířil i na soudkyni z Prahy 9 Sylvu Mašínovou. Tu si měl předcházet někdejší fotbalový boss Miroslav Pelta a soukyně mu pak měla jít „na ruku.“

Manželé Hnilicovi původně dostali podmíněné tresty za útisk nájemníků, projednání svého odvolání před Pytlounovým senátem ale následně oddalovali mimo jiné zdravotními omluvenkami. Pytloun jejich stíhání nakonec loni v říjnu zastavil s tím, že je promlčené. Pravomocný odsuzující rozsudek by přitom pro právníky mohl znamenat i to, že by nadále nesměli vykonávat advokátní praxi.

Pytlounův nadřízený Vávra k tomuto případu uvedl v prosinci v pořadu České televize Reportéři ČT, že se „obává, že nemá právní možnost, jak případně zvažovat kárnou odpovědnost“. Informaci o tom, že kárnou žalobu nakonec podal, přinesly dnešní Lidové noviny.

Projednání stačí

Mluvčí soudu Markéta Puci potvrdila, že Vávra kárný návrh vznesl, a to minulý týden. Nejvyšší správní soud může Pytlounovi podle závažnosti provinění uložit důtku, snížení platu, odvolání z funkce předsedy senátu nebo nejpřísnější odvolání z funkce soudce. Vávra však nic takového nepožaduje. „Navrhuje, aby bylo od kárného opatření upuštěno, protože samotné projednání věci považuje za dostačující,“ vysvětlila mluvčí.

Kárná žaloba Pytlounovi vytýká nedůsledný přístup k vedení řízení, a to zejména k prověřování žádostí Hnilicových o odročování veřejného zasedání. Pytloun tím podle žaloby zavinil to, že nastalo promlčení stíhání – mimo jiné například nestanovil lhůtu k vypracování posudku ohledně zdravotního stavu Hnilicové a dostatečně neurgoval jeho vyhotovení. Zaviněně tím prý porušil povinnosti soudce a ohrozil důvěru v nezávislé, nestranné, odborné a spravedlivé rozhodování soudů.

Nájemníci, kteří v kauze útisku figurovali jako poškození, se snažili Pytlounovo rozhodnutí zvrátit prostřednictvím Nejvyššího státního zastupitelství. Instituce do případu už dříve jednou zasáhla, když Pytlounův senát vyhodnotil skutek popsaný v obžalobě jen jako možný přestupek a poslal věc do přestupkového řízení. Tentokrát se však rozhodla, že dovolání v neprospěch Hnilicových nepodá. Podle zastupitelství totiž Pytlounovu rozhodnutí ohledně promlčení nelze z hlediska aplikace zákona nic vytknout.

Pelta mohl ovlivňovat rozhodování soudu

Kriminalisté zase podle serveru iRozhlas.cz navrhují podat kárnou žalobu na soudkyni z devátého pražského obvodu Sylvu Mašínovou. Někdejší fotbalový boss Miroslav Pelta si ji měl předcházet pozvánkami na fotbalové zájezdy a lístky na utkání. Soudkyně pak podle policie rozhodla ve prospěch Peltova kamaráda, fotbalového funkcionáře Romana Berbra.
Berbr a někdejší šéfka komise rozhodčích Dagmar Damková podali na Kovaříka žalobu na ochranu osobnosti kvůli jeho vyjádření pro deník Sport, kde uvedl, že Berbr rozhodčí ovládá. Soudkyně Mašínová mu v květnu 2016 dala za pravdu, aniž by vyslechla jediného svědka žalované strany. S rozsudkem se pak neztotožnil odvolací soud.

Podle policejních dokumentů, které má iRozhlas.cz k dispozici, si měl Berbr se soudkyní několikrát volat a to i v den, kdy vydala předmětné rozhodnutí. „Vyhodnocením bylo zjištěno, že ve vyžadovaném období byla Mgr. Sylva Mašínová s Miroslavem Peltou v kontaktu ve 161 případech,“ uvádí policie s tím, že Berbr měl soudkyni dodávat kromě lístků na utkání i vstuupenky na VIP akce nebo permanentky na lyžování do Špindlerova Mlýna.
Pelta ovlivňování soudkyně prostřednictvím svého advokáta Bronislava Šeráka vyloučil. Důkazy, které kriminalisté nashromáždili ale na obvinění nestačili. Obrátili se proto na předsedkyni soudu Michael Wenzlovou, její nadřízené, ministra spravedlnosti a prezidenta.

Bývalý šéf českého fotbalu Pelta čelí trestnímu stíhání z ovlivňování dotací na sport z ministerstva školství. Měsíc strávil ve vazbě, odkud byl propuštěn na začátku června a je vyšetřován na svobodě. Ve vazbě rezignoval na funkci předsedy fotbalové asociace. Pelta si podle policistů zmanipulovanými dotacemi upevňoval vliv a získával sponzory pro jablonecký klub.

(epa, čtk)