Terorista nemusí být vždy jen islamista. Nejvyšší soud sdílí názor státního zástupce, že to může být i důchodce Balda. Ilustrační foto: Pixabay

Vláda schválila novelu trestního zákoníku, zavádí zločin maření spravedlnosti

Návrh novely trestního zákoníku, podle které by z něj měly zmizet trestné činy podílnictví a podílnictví z nedbalosti, schválila na dnešním zasedání vláda.  Návrh ministerstva spravedlnosti včleňuje příslušná jednání pod legalizaci výnosů z trestné činnosti. V novele ministerstvo navrhuje i rozšíření trestněprávního postihu tzv. zahraničních teroristických bojovníků nebo kyberterorismu. Novelu nyní posoudí Sněmovna.

Podle stávající právní úpravy postihuje trestní zákoník praní špinavých peněz jako trestné činy legalizace výnosů z trestné činnosti, podílnictví nebo nadržování. Mezinárodní výbor expertů vytkl české právní úpravě roztříštěnost, která podle něj ztěžuje efektivní postih praní špinavých peněz a je překážkou k mezinárodní spolupráci.

Nově formulovaná skutková podstata legalizace výnosů z trestné činnosti výslovně pokryje všechny typy jednání, které příslušné mezinárodní smlouvy považují za praní špinavých peněz. Podle novely budou v legislativě nově definovány pojmy „výnos z trestné činnosti“ a „nástroj trestné činnosti“. Návrh také výslovně stanoví, že trestná je i příprava praní špinavých peněz a že se trestnost vztahuje na přímé i nepřímé výnosy z trestného činu, tedy na jakoukoliv získanou ekonomickou výhodu.

Rozšiřuje se postih cestujících teroristů
Novela také rozšiřuje chápání teroristického trestného činu o jednání spočívající v kybernetických útocích s teroristickým úmyslem, které je nyní postihováno jako neoprávněný přístup k počítačovému systému. Zvlášť také rozšiřuje postih tzv. zahraničních bojovníků, tedy lidí, kteří cestují „do jiného státu nebo do České republiky za účelem spáchání teroristického trestného činu, trestného činu účasti na teroristické skupině, nebo vyhrožování teroristickým trestným činem“.

Novela se věnuje i dalším oblastem. Upravuje například možnost nařídit předběžné uchování dat uložených v počítačovém systému nebo na nosiči informací pro účely trestního řízení. U trestného činu úplatkářství zavede návrh nově i trestnost nepřímého slíbení nebo požadování úplatku. Zavádí také trestný čin maření spravedlnosti, který spočívá v předložení falešného nebo pozměněného důkazu v trestním řízení, případně v navádění ke křivému obvinění nebo výpovědi.

O návrhu na povinnost pod sankcí a v utajení uchovat nařízením informace v počítačích nebo na nosičích informací Česká justice již dříve podrobně informovala.

Zavádí se maření spravedlnosti

Česká justice o této novele opakovaně informovala. Novela má další důsledky, které se promítají do návrhu změn trestního řádu, kde se v návaznosti na předmětnou novelu například rozšiřuje §88 o odposleších a rozšiřuje katalog možností, kdy může být nasazen odposlech nebo agent. Novela trestního zákona totiž kromě zavedení nových trestných činů současně snižuje některé trestní sazby z osmi let dolů.

To se týká i nově zaváděných trestných činů příslibu výhody za nabídku falešného svědectví, svádění svědka nebo znalce či maření spravedlnosti. Za maření spravedlnosti však navrhuje ministerstvo spravedlnosti sazbu až deset let vězení při škodě velkého rozsahu a úmyslu prospěchu velkého rozsahu. Také o těchto nově zaváděných zločinech Česká justice podrobně informovala.

(ire, čtk)