Pražská demonstrace za Muslimovo propuštění Foto: Jiří Reichl

Pražský městský soud propustil zadrženého kurdského politika

Soudce pražského městského soudu přijal slib zadrženého kurdského politika Sáliha Muslima, že se bude na základě předvolání účastnit soudních jednání a že se bude zdržovat pouze ve státech Evropské unie. Díky tomuto slibu jej dnes propustil ze zadržení a neposlal do předběžné vazby, jak navrhovalo městské státní zastupitelství. Uvedla to mluvčí soudu Markéta Puci. O Muslimovo vydání usiluje Turecko, které muže označuje za teroristu.

„Rozhodnutí je pravomocné, protože se obě strany vzdaly práva stížnosti,“ uvedla Puci. Muslimův právník podle ní soudu nabízel vedle klientova slibu i „záruku kurdské organizace“, tu však soudce nepřijal.

Sedmašedesátiletého Muslima zadržela česká policie v sobotu s odvoláním na mezinárodní zatykač, který vydal Nejvyšší soud v Ankaře. Turecký velvyslanec v Česku dnes zopakoval, že propuštění Muslima by mohlo mít negativní vliv na česko-turecké vztahy. O tom, že Ankara očekává uvalení vazby, hovořil v dnešním tisku také turecký ministr spravedlnosti Abdülhamit Gül.

(čtk)