Mimořádně úspěšný státní zástupce Roman Kafka se stal soudcem. Reprofoto: Zlin.cz

Od dozorování kauzy metanol do taláru: Seznam nových soudců, které jmenuje prezident

Zřejmě naposledy podle „starého“ způsobu proběhne v nejbližší době jmenovací etapa čtyřiceti nových soudců. Česká justice získala jejich seznam. Více kandidátů přichází z jiné právní praxe, 16 souců přibude z řad justičních čekatelů. Největším překvapením je, že soudcem se stane někdejší žalobce z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Roman Kafka.

Dozoroval například kauzu lihové mafie, kdy se svým týmem vypracoval obžalobu na jednatřicet osob nebo případ tragické střelby v Uherském Brodě, kdy pachatel zavraždil osm lidí. Jeho výkony coby žalobce v minulosti ocenil například předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, který ho zmíňil jako reprezentanta čerstvé krve ve státním zastupitelství.

Už v roce 2006 byl přes svůj relativně nízký věk přeložen ke Krajskému státnímu zastupitelství v Brně, pobočka Zlín. V roce 2014 byl pak jmenován vedoucím této pobočky. V roce 2015, v sedmatřiceti letech, pak byl přeřazen na VSZ Olomouc. Odtud pak byl velmi neobvykle v roce 2016 přeložen k Okresnímu státnímu zastupitelství v Kroměříži, kde svou kariéru začínal.

Nyní ho ministr spravedlnosti Robert Pelikán navrhuje na jmenování soudcem. Přidělen má být k Okresnímu soudu v Kroměříži. „Ve funkci státního zástupce prokázal, že je schopen bez problémů na vysoké odborné i organizační úrovni zvládat právně a skutkově složité případy závažné trestné činnosti,“ stojí v návrhu, který má Česká justice k dispozici s tím, že v práci je Kafka aktivní a s jeho chováním nejsou žádné problémy.

Z odpovědi státního záastupce vyplývá, že touží po změně. „Důvod mého odchodu na soud je jednoduchý, během 12 let v pozici státního zástupce jsem si prošel všemi stupni státního zastupitelství, byl jsem na okresním, krajském, vrchním i nejvyšším státním zastupitelstvi a možnost přejít na pozici soudce beru jako významný profesní posun a zároveň jako výzvu, na kterou se těším. Osobně jsem přesvědčen o přínosnosti prostupnosti jednotlivých právních profesí,“ napsal Kafka České justici.

Nových soudců má být velká porce. Ministr přitom od 1. ledna zavedl platnost tří nových podzákonných předpisů, které mění způsob výběru kandidátů na soudce a preferují justiční čekatele. Podle resortu se však nová instrukce, podle které musí kandidáti projít výběrovým řízením, do této jmenovací etapy ještě nepromítla.

Seznam nových soudců najdete v našem Legislativním monitoru.

 Charakteristiky kandidátů na soudce. Seznam kandidátů a místo jejich působení.

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

(epa)