Soudy častěji ukládají peněžité tresty, některé i každému druhému Foto: pixabay

Vláda schválila algoritmus výpočtu mzdy pro soudce nebo státní zástupce

Vláda dnes nařízením schválila nový způsob výpočtu průměrné měsíční hrubé mzdy v nepodnikatelské sféře, který slouží k určování mezd politiků a soudců. Ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová (ANO) po zasedání kabinetu novinářům řekla, že algoritmus je v souladu s evropskou legislativou.

K definici se dopracovala expertní skupina, šlo mimo jiné o výčet typů organizací zahrnutých do výpočtu. Kvůli definici vedl po změnách v evropských standardech s vládou spor Český statistický úřad.

Úřad přestal údaj o průměrné mzdě v nepodnikatelské sféře sledovat v rámci státní statistické služby v roce 2017. Nově by měl kvůli výpočtu sledovat průměrné mzdy v organizacích 17 vyjmenovaných právních forem, jako jsou nadace, nadační fond, ústav, organizační složka státu, příspěvková organizace, veřejná či státní vysoká škola a také registrované církve či politické strany.

Účinnost návrhu nařízení stanovila vláda prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po jeho vyhlášení.

Od průměrné měsíční hrubé mzdy v nepodnikatelské sféře se odvíjejí příjmy politiků a soudců. Pro výpočet platů politiků je zásadní platová základna. Pro letošní rok se základna počítá jako 2,5násobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře, přičemž tento koeficient od roku 2015 postupně narůstal. Předtím se platy politiků nezvyšovaly.

(čtk)