Německo zavede takzvané vzorové žaloby

Němečtí spotřebitelé, kteří se stanou například obětí automobilek manipulujících s emisemi, by se napříště měli snadněji domoci spravedlnosti. Německý parlament totiž dnes schválil návrh zákona, který má zavést vzdálenou obdobu amerických hromadných žalob. Díky nim se spotřebitelé nemusejí s velkými firmami soudit jednotlivě.

Nový zákon, který má podle představ velké koalice konzervativců z CDU/CSU a sociálních demokratů (SPD) začít platit v listopadu, počítá s tím, že nezřídka velmi nákladné soudní procesy povedou za poškozené sdružení na ochranu spotřebitele. V nich pak mohou stovky i tisíce spotřebitelů uplatnit svůj nárok.

„To neobyčejné na tom je, že spotřebitelky a spotřebitelé mohou nechat soudem bezplatně přezkoumat, jaké jsou šance na to, aby dostali náhradu. Procesní riziko přitom nenesou spotřebitelky a spotřebitelé, ale sdružení, které proces vede,“ uvedl už dříve poslanec za SPD Johannes Fechner, který se věnuje otázkám ochrany spotřebitele.

Podmínkou pro podání takzvané vzorové žaloby je to, že sdružení na ochranu spotřebitele podrobně prozkoumá případy nejméně deseti postižených, a na jejich základě se pak obrátí na soud. Zároveň je nutné, aby se k takové žalobě, kterou mohou podávat jen některá sdružení, během dvou měsíců přidalo nejméně 50 postižených.

Soud může skončit buď vyrovnáním, nebo tradičním verdiktem. Ve druhém případě se pak sice spotřebitelé budou muset náhrady domáhat jednotlivě, soudy už ale budou vázány rozhodnutím ve vzorovém případu.

Vzorová žaloba, jejíhož zneužití se obávají někteří podnikatelé, se má používat především tehdy, kdy řadě spotřebitelů vznikla velmi podobná škoda. Týkat se může třeba nepovoleného zvýšení cen elektřiny, nepřípustných bankovních poplatků nebo také manipulací s emisemi.

Právě případ masivních podvodů ze strany koncernu Volkswagen, který do zhruba 11 milionů naftových aut instaloval software umožňující manipulovat s emisemi, vedl k tlaku na politiky, aby spotřebitelům umožnili snazší ochranu. Ministerstvo spravedlnosti vedené SPD už s podobným návrhem přišlo v minulém volebním období, ztroskotal ale na odporu konzervativců.

Shodu našla obě uskupení až teď, což se projevilo i na dnešním hlasování v parlamentu, kde návrh prošel hlasy koalice i přes nesouhlas opozičních stran. Zákon bude účinný od listopadu. Díky tomu ho budou moci využít i klienti Volkswagenu, kteří se cítí poškozeni. Jinak hrozilo, že nárok na náhradu škody bude s koncem letošního roku promlčen.

(čtk)