Premiér Andrej Babiš Foto: Facebook

Slovenský nejvyšší soud zamítl Babišovo dovolání v kauze StB

Slovenský nejvyšší soud zamítl dovolání českého premiéra Andreje Babiše (ANO) ve sporu se slovenským Ústavem paměti národa (ÚPN) o jeho spolupráci s komunistickou Státní bezpečností (StB). Uvedl to v noci na dnešek slovenský server Denník N s odvoláním na mluvčí soudu Alexandru Važanovou. Soudy dříve rozhodly, že je Babiš veden jako agent neoprávněně. Verdikty ale zrušil slovenský ústavní soud kromě jiného proto, že žalovanou stranou ve sporu neměl být ÚPN. Krajský soud poté Babišovu žalobu proti vedení ve svazcích StB letos zamítl, proti čemuž podal premiér dovolání.

Důvody zamítnutí Babišova dovolání budou podle mluvčí soudu Važanové podrobně rozvedeny v písemném vyhotovení rozhodnutí. Advokátní kancelář agner & partners, která Babiše zastupuje, zatím nechtěla informaci komentovat, protože ještě nemá rozhodnutí k dispozici. Babiš už avizoval, že se chce obrátit na Evropský soud pro lidská práva.

Soudy kvůli údajné Babišově spolupráci s StB začaly v lednu 2012. Babiš tehdy podal u bratislavského soudu žalobu na ÚPN kvůli archivním svazkům, podle kterých spolupracoval s StB. Slovenské soudy nejprve rozhodly, že je Babiš uveden jako agent neoprávněně. Zvrat v případu ale nastal po loňském rozhodnutí slovenského ústavního soudu. Zrušil původní rozhodnutí bratislavského krajského i nejvyššího soudu, které daly Babišovi za pravdu.

Ústavní soud tak učinil kromě jiného z důvodu, že žalovanou stranou neměl být Ústav paměti národa, který svazky StB na Slovensku spravuje. Podle ústavních soudců také soudy rozsudky chybně založily na svědectví bývalých příslušníků StB, kteří v líčení před okresním a krajským soudem nebyli zproštěni mlčenlivosti. Zpochybnil i věrohodnost těchto svědků, kteří vypovídali v Babišův prospěch.

Babiš tento týden prohlásil, že chce kvůli kauze žalovat Slovensko u Evropského soudu pro lidská práva. V Česku je Babiš kritizován kvůli údajné spolupráci s StB některými opozičními politiky a tato kauza je i jedním z témat demonstrací proti Babišovi, které se v posledních dnech konaly va řadě českých měst.

(čtk)